Artnit

Subota, 07 Maj 2016 11:09

Tamnoprsi jež - evropski jež Istaknut

Tamnoprsi jež (Erinaceus europaeus), poznat pod imenima evropski jež ili zapadnoevropski jež je veoma rasprostranjena vrsta na području zapadne Evrope i severne Rusije. Može da preživi u različitim područjima, a najčešće živi u šumama i na livadama, kao i na prelazu između ova dva područja, a može se videti i u parkovima i vrtovima.

Tamnoprsi jež je sisar srednje veličine. Dug je od 20 do 30 cm. Težak je oko 400 g, a nakon zimskog sna do 1200 g. Telo mu je prekriveno gusto poređanim bodljama, i sa do 6000 bodlji. Kod osnova bodlji se nalaze poprečnoprugasti mišići, pomoću kojih se bodlje podižu. Potkožni mišićni sloj, koji prekriva gotovo ceo trup omogućava mu da se sklupča u loptu, ako mu preti opasnost. Čulo vida je veoma razvijeno i omogućava mu razlikovanje predmeta.

Prilikom traženja hrane tamnoprsi jež se oslanja na čulo mirisa i sluha. Hrani se brojnim beskičmenjacima, kao što su crvi, puževi, pauci, tvrdokrilci, skakavci, gusenice leptira, a ponekad i malim žabama, gušterima, malim zmijama, malim pticama, ptičjim jajima, krticama, rovkama i miševima. U jesen se hrani semenkama, i često voćem.

Kada teško nalazi hranu, tamnoprsi jež čuva energiju hibernacijom ili zimskim snom i tako preživljava. U toku hibernacije smanjuje se stopa respiracije, broj otkucaja srca, i koriste se rezerve masnog tkiva. Mužjaci prekidaju hibernaciju pre ženki. U zatočeništvu ne spavaju zimski san, kada su na toplom mestu i imaju dovoljno hrane.

U proleće, nakon hibernacije, mužjaci postaju teži i tragaju za ženkom. Vreme parenja traje od aprila do avgusta, a počinje kada ženka prihvati mužjaka. Nakon 35 dana ženka rađa 4 do 5 mladunaca, dužine 7 cm i težine 10 do 25 g. Mladunci ostaju slepi 14 do 18 dana nakon rađanja, a postižu polnu zrelost nakon godinu dana. Samo ženka brine o mladuncima.

Tamnoprsi jež ima mali broj prirodnih predatora, a to su uglavnom jazavci i neke vrste sova, a ponekad lisice i kune. Naseljava više oblasti u kojima nema jazavaca.

Pročitano 3329 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 13 Juli 2020 11:09

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Tamnoprsi jež - evropski jež