Artnit

Ponedeljak, 13 Januar 2020 11:57

Simbol svrake u kineskoj kulturi Istaknut

Xu Beihong - Svrake na grani drveta Xu Beihong - Svrake na grani drveta

Svraka je u kineskoj kulturi tradicionalno povezana sa veseljem, srećom i bogatstvom. Zbog toga je Kinezi nazivaju "srećna svraka" i u njoj vide "pticu radosti" koja istovremeno simbolizuje nove prilike i početke u bilo kojoj oblasti života. Smatra se srećnim glasnikom i veruje se da pruža zaštitu i sreću u nesreći. Koristi se kao motiv na slikama da se nekome poželi sreća.

Jedna svraka se smatra simbolom sreće, a dve svrake okrenute jedna ka drugoj su simbol duple sreće, ali i braka.

Kineske legende otkrivaju povezanost između svraka i sreće u ljubavi. Jedna legenda govori o nebeskom ljubavnom paru koji je osuđen na večnu razdvojenost i dozvoljeno im je da se sastanu samo jedan dan u godini na božanskoj reci, i to na mostu koji čini jato svraka. Druga legenda govori o ručnom ogledalu slomljenom na dva dela, tako da su muž i žena mogli uzeti jedan deo, a ako bi bilo ko od njih bio neveran ogledalo bi se pretvorilo u svraku i odletelo natrag do ogorčenog partnera. To je razlog zašto su svrake postale omiljena dekoracija za ogledala.

U drevnoj Kini dolazak svraka smatrali su pogodnim znakom novih mogućnosti, bilo da je to novi posao ili nova ljubav. Graktanje najavljuje neočekivane, ali dobrodošle goste koji će doneti dobre i povoljne vesti. Smatra se posebno dobrim predznakom kada za svijanje gnezda izabere Vašu kuću, jer unosi pozitivnu energiju u dom i najavljuje ugodnu budućnost za sve članove porodice.

U feng šuiju svraka je povezana sa radošću, slavljem i srećom. Takođe simbolizuje tendenciju gnežđenja, pa je slika svrake tradicionalni feng šui lek koji se preporučuje onima koji žele da se nasele i "gnezde". Svrake su takođe povezane sa brakom, decom i srećnim domaćinstvima. Simbol svrake često se koristi kao tradicionalni lek za feng šui koji pomaže u uklanjanju prepreka u karijeri ili ljubavnom životu.

Slika svrake koristi se u mnogim umetničkim kreacijama, kao što su izrezi na papiru za ukrase prozora i kineske slike. Takođe se stavlja zajedno sa drugim predmetima da bi se stvorila nova prijatna slika.

Pročitano 2084 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 14 Januar 2020 12:30

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Simbol svrake u kineskoj kulturi