Artnit

Nedelja, 30 Juli 2023 20:28

Lorens Darel - Krf je sav mletački plavetan i zlatan - i do krajnosti razmažen suncem Istaknut

Džon Singer Sardžent - Krf Džon Singer Sardžent - Krf

Varljiva je misao da postoji neka crta koja deli svet jave od sveta snova. N. i ja smo, na primer, zbunjeni osećajem da se unutar nas odvija nekoliko istovremenih života; to je osećanje što samo upućuje na prostor i vreme. Možda smo izabrali Krf zato što predstavlja predvorje egejske Grčke, sa njenim, poput dima sivim, vulkanskim ostrvima nalik kornjačinim oklopima, što plutaju nisko naspram nebeskoga stropa.

Krf je sav mletački plavetan i zlatan - i do krajnosti razmažen suncem. Njegovo bogatstvo vas čini presitim i mlitavim. Južne doline su ocrtane smelo, grubim potezima kičice žutom i crvenom, dok su stabla judino drveta istačkala puteve svojim prašnim grimiznim rasprskavanjem. Gde god krenuli, možete se opružiti po travi; čak su i ogoljeni severni prilazi ostrvu bogati maslinama i mineralnim izvorima.

25. 4. 1937.

Arhitektura grada je mletačka; kuće iznad stare luke su izgrađene elegantno, u vitkim redovima, sa uskim alejama i kolonadama koje se pružaju između njih; crvena, žuta, ružičasta i boja okera - zbrka pastelnih nijansi koju mesečina preobražava u blistavobeli grad sazdan poput svadbenog kolača. Ima i drugih zanimljivosti; ostaci venecijanske aristokratije koja živi u previsokim baronskim palatama, ukopanim duboko u tle i okruženim čempresima. Svetac zaštitnik iz drevne prošlosti koji leži obuven u prekrasno izvezene papuče, u velikom srebrnom kovčegu, vičan izvođenju čudesa.

29. 4. 1937.

Iz putopisa Deobe na grčkoj zemlji (knjiga Prosperova pećina)

Pročitano 868 puta
Više iz ove kategorije « Simo Matavulj - Dubrovnik

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Lorens Darel - Krf je sav mletački plavetan i zlatan - i do krajnosti razmažen suncem