Artnit

Utorak, 13 Oktobar 2020 10:21

Frenk Lojd Rajt - Kuća na vodopadu Istaknut

Američki arhitekta Frenk Lojd Rajt je kuću na vodopadu (Fallingwater), izvorno Kuća Kaufman projektovao za porodicu Kaufman 1935. godine u ruralnom delu Pensilvanije, 69 kilometara jugozapadno od Pitsburga. Kuća, izgrađena delom iznad vodopada planinske reke Ber Ran je završena 1937. godine. Ova kuća predstavlja Rajtovu viziju o stvaranju jedinstva čoveka, prirode i arhitekture, a svojom formom, materijalizacijom i detaljima potvrđuje njegov stav o uklapanju arhitekture u prirodu bez narušavanja postojeće lepote i sklada. 1964. godine kuća je pretvorena u muzej.

Edgar Kaufman, vlasnik robne kuće Kaufman u Pitsburgu je želeo vikendicu blizu grada koja će imati pogled na vodopad i 1934. godine angažovao je Frenka Lojda Rajta. Ali, Rajt ga je nagovarao da kuću napravi odmah iznad vodopada, rekavši mu: “Želim da živiš sa vodopadom, a ne da ga samo gledaš.“

Kuća na vodopadu predstavlja sintezu “organskog“ principa i kubističkih uticaja, usklađenost masa, horizontala i vertikala. Izrađena je od peščara, koji se na licu mesta lomio odvojenim betonskim pločama koje su se nadvijale preko reke. Frenk Lojd Rajt je kuću projektovao kao proširenje stenovitog zida u vidu konzolnih terasa koje se u dužini preko 5 metara pružaju iznad reke, prodirući u okolnu prirodu, uvlače je u prostorije kuće stvarajući simbiozu spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora. Struktura kuće sa naglašenim horizontalnim terasama nalikuje na pečurku na deblu drveta. Enterijer kuće ima konvencionalnije prostorno rešenje. Kućom dominira veliki jedinstveni dnevni boravak sa centralnim dimnjakom oko kojeg su organizovane spavaće sobe sa ognjištima i lebdećim terasama. Kroz otvor u podu dnevnog boravka do površine vode spuštaju se stepenice koje vode direktno na stene na koje pada voda, a zvuk vodopada ispunjava veći deo kuće stvarajući prijatnu atmosferu. Kameni pod probija postojeća stena stvarajući utisak da je celokupni objekat postavljen upravo na njoj. Tri stabla koja rastu i probijaju pod jedne od terasa su savršeno uklopljene u celinu kuće.

Pročitano 2212 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Frenk Lojd Rajt - Kuća na vodopadu