Artnit

Utorak, 11 April 2017 10:49

Rejmond Karver - Ako ne mogu da plate, gurnu karticu Istaknut

Đakomo Bala - Bankrot Đakomo Bala - Bankrot

Priseća se vremena kad je bio mali, kako mu tata pokazuje lepu kuću, visoku belu kuću okruženu stablima jabuka i visokom belom metalnom ogradom. “To je Finč“, s divljenjem je rekao tata. “Bar je dvaput bankrotirao. Pogledaj tu kuću.“

Ali bankrot je kad kompanija totalno propadne, kad direktori seku vene i bacaju se kroz prozore, a hiljade ljudi ostane na ulici.

Leo i Toni još uvek imaju nameštaj. Toni i Leo imaju nameštaj, a Toni i deca imaju odeću. To je pošteđeno. Šta još? Dečji bicikli, ali je njih poslao kod majke na čuvanje. Prenosivi klima-uređaj i kućne aparate, novu mašinu za pranje i sušenje veša, kamioni su pokupili još pre nekoliko nedelja. Šta još imaju? Ovo-ono, uglavnom ništa, stvari koje su se istrošile, ili su se odavno raspale. Ali bilo je velikih žurki nekad, i lepih putovanja. U Rino i Taho, sto trideset na sat s oborenim krovom i muzikom sa radija. Hrana, to je bila jedna od velikih stavki. Davili su se u hrani. Pretpostavlja da su hiljade otišle samo na raznorazne delikatese. Toni je odlazila u samoposlugu i trpala sve što vidi. “Morala sam da se odričem kad sam bila mala“, govorila je. “Ova deca ne moraju da se odriču“, kao da je on bio taj koji je insistirao na tome. Učlanila se u sve klubove čitalaca. “Nikada nismo imali nikakve knjige kad sam bila mala“, kaže, kidajući omote i karton teških paketa. Učlanili su se u klubove slušalaca, da bi imali šta da puštaju na novom stereo-uređaju. Sve kupuju. Čak i ženku terijera s pedigreom, po imenu Džindžer. Platio ju je dvesta dolara i našao je posle nedelju dana pregaženu na ulici. Kupovali su šta god požele. Ako ne mogu da plate, gurnu karticu. Kupuju.

Iz priče Da li je ovo prava kilometraža? (zbirka priča Odakle zovem)

Pročitano 2061 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 16 April 2017 11:03

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Rejmond Karver - Ako ne mogu da plate, gurnu karticu