Artnit

Utorak, 17 Oktobar 2017 11:32

Spomen na ustanak Istaknut

Nadežda Petrović - Pejzaž sa crvenim nebom Nadežda Petrović - Pejzaž sa crvenim nebom

Pesma Spomen na ustanak je jedna od najpoznatijih rodoljubivih pesama Desanke Maksimović. Ova pesma otkriva svu saživljenost pesnikinje sa zemljom u kojoj je rođena i njeno proniknuće u sve tajne voljene zemlje i njenih ideala. “Motiv tajne“ koji prožima celu pesmu je zloslutan, ali samo za okupatore koji ne poznaju Srbiju.

Pesma Spomen na ustanak ima šest strofa. Stihovi nisu pravilni, a rima je nestalna i isprekidana. Svojom formom prikazuje haotičnost koja se oseća u narodu. U njoj pesnikinja slika ratno stanje u Srbiji, kada su klijali bunt i otpor, a u svakoj pori života i u svemu se osećala napetost i buntovnički naboj.

Prva strofa pesme Spomen na ustanak počinje stihom “Srbija je velika tajna“, koji izražava pretnju i zlu slutnju. Nabrajajući detalje iz stvarnosti Srbije od grma i ptice, kukuruza i guštera, devojke i starice, preko potoka, reka, crkvenog zvona do žetelačke pesme i uspavanke pesnikinja stvara svoj pesnički svet koji pretvara u ljubav prema zemlji Srbiji. Poslednji stih pesme se vraća na Srbiju kao osnovni motiv, stihom koji počinje rečima “u toj zemlji…“, kojim se upozorava neprijatelj u Srbiji da ničemu, ni najmanjoj stvari ne sme da veruje “ni zečjoj stopi, ni tragu konjskih kopita“, jer su možda tajni dogovori “i žetelačke pesme i udari šumskih sekira i uspavanka uz kolevku skrita“.

Pročitano 2990 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Spomen na ustanak