Artnit

Nedelja, 25 Maj 2014 14:54

Vila zida grad Istaknut

Pesma Vila zida grad pripada mitološkim narodnim lirskim pesmama. Stihovi ove pesme se sakupljaju u žižu jedne opsene koja se dugo negovala u tradiciji usmenog narodnog pevanja. Smatra se da je ova narodna lirska pesma bila široko rasprostranjena na Balkanu, i da se pevala kao svadbena.

Tema pesme Vila zida grad data je u naslovu. Tako narodni pevač kaže: "Grad gradila b'jela vila ni na nebu ni na zemlju, no na granu od oblaka." Dvor koji gradi ima troja vrata: od zlata, od bisera, od skerleta. Na vrata od zlata, vila ženi sina, na vrata od bisera, udaje kćer. Na vratima od skerleta ona sedi sama, gleda i iščekuje. Ima tumačenja da su vrata od zlata namenjena dušama muškaraca, vrata od bisera dušama žena, a vrata od skerleta dušama velikodostojnika, vladara i visokih sveštenih lica. Na kraju pesme narodni pevač slika nadmetanja između žene i muškarca, u kojima pobeđuje žena. Tumači se i da je vila koja sama sedi Hera-Junona slovenskog panteona. Dok ona sedi, njen muž je sunce koje putuje i povremeno pretvara nebesku vatru u gromove, a sebi daje dostojanstvo Gromovnika.

U južnoslovenskoj mitologiji vile su bila ženska natprirodna bića, koja su svoje dvorce, izuzetne lepote i raskoši, gradila na oblacima, gde su i obitavala. U jednoj alegorijskoj interpretaciji pesme Vila gradi grad, grad koji je gradila vila predstavlja raspodelu nebeskog prostora prema dobu dana i putanji Sunca, a troja vrata bi bila vrata jutra, podneva i večeri.

Narodna lirska pesma Vila zida grad je na izgled naivna i jednostavna. Međutim, kosmogonijska pesnička slika iz pesme kao da ukazuje na dublja tumačenja.

Pročitano 17977 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Vila zida grad