Artnit

Četvrtak, 25 Septembar 2014 11:43

Jablanova moba Istaknut

Moris Kornelis Ešer - Konjanik Moris Kornelis Ešer - Konjanik

Jablanova moba pripada posleničkim narodnim lirskim pesmama, koje su nastale u procesu rada. U njoj se peva o silnoj mobi, starinskom običaju međusobnog pomaganja na selu, čime se naglašava solidarnost. Kao i mnoge posleničke narodne lirske pesme i ova pesma sadrži skriven motiv ljubavi, Jablana prema svojoj gospođi koja je ostala sama "kod dvora".

Narodna lirska pesma Jablanova moba počinje slovenskom antitezom koja je karakteristična za epsku deseteračku pesmu. Buka koja se čuje iz daljine izaziva nedoumicu i pitanje: da li grmi, da li se zemlja trese, ili bije more o bregove. Na ovo pitanje sledi negacija pretpostavki i odgovor da to jezdi Jablanova moba, čime je nagoveštena brojnost učesnika mobe.

Jablan, kome se na mobu odazvalo mnogo ljudi opisan je kao blagorodan, u "ruci mu struk bela bosiljka". On traži od učesnika mobe da idu lakše, da se ne bi uplašila njegova gospođa, koja je sama u dvoru i pomislila da je to turska vojska. Poređenjem mobe sa turskom vojskom još jednom se ističe veličina mobe. Istovremeno se slika i vreme u kojem je nastala pesma. To je vreme ropstva pod Turcima, kada je narod strepeo od najezde turske vojske, koja je pljačkala, palila, udarala na obraz. Zato i Jablan kaže da bi prva misao njegove gospođe, kada bi čula buku silne mobe, bila da dolaze Turci. On se zato plaši za nju i kaže: "Tanka, vitka, prelomiće mi se". Na taj način naglašava se vernost i čestitost njegove gospođe, jer će ona radije skočiti sa dvora i ubiti se, nego što će dozvoliti da padne u ruke Turaka.

Pročitano 44654 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Jablanova moba