Artnit

Sreda, 27 Januar 2021 11:27

Leonora Karington - Portret Maksa Ernsta Istaknut

Nadrealistička slikarka, vajarka i književnica poreklom iz Velike Britanije Leonora Karington je 1937. godine na jednoj londonskoj zabavi upoznala nemačkog nadrealističkog umetnika Maksa Ernsta sa kojim je započela ljubavnu vezu. Par se preselio prvo u Pariz, a zatim u seosku kuću zvanu Les Alliberts u selu severno od Avinjona, gde je Leonora naslikala oko 1939. godine Portret Maksa Ernsta. Danas se ova slika nalazi u privatnoj kolekciji.

Na slici Portret Maksa Ernsta se jasno vidi uticaj nadrealizma. Ona beleži deo ambivalentnosti u tadašnjoj vezi Leonore Karington i Maksa Ernsta i prenosi snažan osećaj emocionalnog i fizičkog zatočeništva koje je Leonora osećala i iz kojeg je očajnički želela da se oslobodi.

U prvom planu slike prikazan je Maks Ernst koji stoji u zloslutnom i smrznutom pejzažu obavijen neobičnim crvenim ogrtačem od krzna ili perja koji se završava ribljim repom, s jednom vidljivom nogom u prugasto žutoj čarapi. On maše neobičnim fenjerom koji drži malog konja. Iza njega vreba još jedan konj, smrznuti beli pastuv prekriven ledenicama. Leonora Karington je često u svoje kompozicije uključivala belog konja kao surogat za sebe, a na ovoj slici smrznute i zarobljene konjičke figure viđene su kao simboli njene želje da se oslobodi Ernstove emocionalne i umetničke kontrole.

Pročitano 1802 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Leonora Karington - Portret Maksa Ernsta