Artnit

Nedelja, 31 Januar 2021 11:41

Pit Mondrijan - Crveno drvo Istaknut

Svojim mnogobrojnim studijama drveća tokom perioda od pet godina između 1908. i 1913, Pit Mondrijan je demonstrirao svoj proces destilacije suštine lepote iz prirodno skladnih oblika. Drveće ga je privuklo zbog njihove složene i često haotične strukture. Ipak, istovremeno su to uravnotežene kompozicije koje takođe odražavaju svoje okruženje zajedno sa delovanjem vremena. Sliku Crveno drvo poznatu i po nazivu Crveno drvo (veče), koju je naslikao između 1908. i 1910. godine smatra se za najznačajniju iz serije na temu drveta. Danas se ova slika nalazi u Gemeentemuseumu u Hagu.

Pit Mondrijan je sliku Crveno drvo naslikao u holandskom primorskom letovalištu Domburg, u to vreme popularnoj umetničkoj koloniji u letnjim mesecima. Tokom svog prvog boravka napravio je skice stabla jabuke u vrtu vile Loverendale, domu Marie Tak van Poortvliet i njene prijateljice, slikarke Jacobe van Heemskerck. Slika je završena tokom naredne posete Domburgu.

Slika Crveno drvo prikazuje luministički period Pita Mondrijana u kojem je slikao realno, ali sa svetlijim bojama od stvarnih i pojednostavljujući konture. Prikazano je čvornato deblo sa kompaktnom masom grana koje se naprežu do neba. Paleta boja je nestvarna, intenzivna. Izgleda da su boje otuđene od stvarnog drveta sa svetlim grimiznim tonovima postavljenim nasuprot svetlucavim lapis lazuli plavim nebesima iznad njega. Potezi četkice su kratki i čvrsti, a linearna struktura poteza stvara skoro potpuno ravan utisak. Prostornu dimenziju dubine sugeriše duboko plava boja koju je Vinsent van Gog poistovetio sa beskonačnošću. Ova upotreba boje, intenzivan i prostorno sugestivan kontrast crvene u blizini i plave koja se povlači ima značenje koje nije samo opisno. Na ovoj slici Mondrijan je želeo da izloži svoju viziju prirode.

Pročitano 1965 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 03 Februar 2024 17:08

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pit Mondrijan - Crveno drvo