Artnit

Sreda, 08 Juli 2020 10:22

Anri Matis - Plavi aktovi Istaknut

Fizički oslabljen nakon operacije zbog lečenja raka stomaka, Anri Matis se okrenuo kolažu i dekupažu, medijima koje je bilo lakše fizički povezati. 1952. godine je završio seriju od četiri plava akta, nazvanu Plavi aktovi, koja je najbolji primer tehnike koju je nazivao “slikanje makazama“. Istovremeno oni pokazuju sposobnost Matisovog smisla za boju i geometriju u novom medijumu krajnje jednostavnosti, ali sa razigranom i razdraganom snagom. Danas se oni nalaze u privatnoj zbirci, Centru Žorž Pompidu u Parizu.

Serija naslikanih litografija Plavi aktovi je stvorena od isečaka tehnikom rezanja plavo obojenog papira. U tamnoplavoj boji na beloj pozadini, plavi aktovi deluju varljivo jednostavno, ali su bile potrebne brojne studije i nedelje napornog sečenja i sređivanja da bi se stvorila savršena apstraktna figura koja je i pojednostavljena, simbol za akt.

Svojim Plavim aktovima, Anri Matis je postigao svoj cilj “crtanje u papiru“. Pomoćnici su papir prethodno obojili plavim gvašom, pre nego što je Matis “nacrtao“ forme makazama, a zatim sastavio figure. Matis je izabrao plavu boju da predstavlja volumen i udaljenost i uprkos ravnini papira stvara osećaj reljefnosti u isečcima preklapanjem oblika.

Smatra se da su poze Plavih aktova izvedene iz Matisovog fovističkog remek-dela Radost života i da nastavljaju istraživati temu ženskog oblika koji je bio važna tema tokom njegove umetničke karijere. Takođe, ima mišljenja i da podsećaju na njegovu skulpturu iz 1909. godine La Serpentine. Primetni su i uticaji Matisovog interesovanja za afričku i tahićansku skulpturu koju je sakupljao tokom svojih putovanja.

Pročitano 2125 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Anri Matis - Plavi aktovi