Artnit

Sreda, 17 Juni 2020 11:42

Pit Mondrijan - Amarilis Istaknut

Slika Amarilis koja je poznata i po nazivu Crveni amarilis sa plavom pozadinom je rana mrtva priroda, koju je naslikao holandski slikar Pit Mondrijan mnogo pre svojih najpoznatijih apstraktnih slika, koje su ukorenjene u geometriji. Ova slika iz 1910. godine datira iz ranijeg perioda kada je stvorio mnogo crteža i slika biljaka, uvek urađenih kao pojedinačni primerci. Danas se ova slika nalazi u privatnoj kolekciji.

Slika Amarilis je malo slična sa kasnijim geometrijskim apstraktnim radovima po kojima je Pit Mondrijan postao poznat. Naslikana je u fovističkom stilu. Mondrijan nije pokušao da kopira živu lepotu prirode, verujući da je to nemoguće, već je umesto toga pokušao da izrazi takvu lepotu iz lične perspektive.

Na slici Amarilis Pit Mondrijan razbija kompoziciju u podebljane blokove u boji koji cvetove redukuju na njihove elementarne oblike. Upečatljiv kontrast crvene i plave boje je netradicionalan pristup u uočavanju suštine amarilisa u ovoj smeloj studiji. Upotreba jakih primarnih boja prefigurira Mondrijanov kasniji apstraktni rad. Centralni položaj stabljike naglašava karakteristiku cvetova i stvara osu koja razdvaja središnji cvet, iako tri cveta nisu identična niti aksijalno simetrična.

Pročitano 2070 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pit Mondrijan - Amarilis