Artnit

Ponedeljak, 25 Maj 2020 10:32

Vinsent van Gog - Spavaća soba Istaknut

Slika Spavaća soba, poznata i po nazivima Spavaća soba u Arlu i Umetnikova spavaća soba u Arlu je jedna od najpoznatijih slika Vinsenta van Goga. Ona predstavlja njegovu spavaću sobu koja se nalazila u Žutoj kući, u francuskom gradu Arlu. Naslikao ju je 1888. godine, dok je bio u Arlu i ona postaje inspiracija i za dve autentične verzije ove slike opisane u njegovim pismima bratu Teu, koje se lako razlikuju jedna od druge po slikama na zidu sa desne strane. Danas se ova slika nalazi u muzeju Van Gog u Amsterdamu.

O slici Spavaća soba Vinsent van Gog piše svom bratu Teu u oktobru 1888. godine: "Ovo je samo moja spavaća soba, ali boja treba da učini sve i, svojim pojednostavljenjem dajući stvarima jedan viši stil, treba da nagoveštava odmor ili san uopšte... Tama i senke su izostavljene, slikano je slobodnim tankim slojem boje kao japanske estampe."

Na slici Spavaća soba prikazan je jednostavan drveni nameštaj, ogledalo, peškir, nekoliko komada odeće, a na zidovima su umetničke slike Van Goga iznad kreveta među kojima se ističu portreti Ežena Boka i Pola Ežena Milijea. Spoj narandžaste, crvene, plave i zelene boje izražava "apsolutni odmor" njegove spavaće sobe.

Slika Spavaća soba ima veoma krutu i ugaonu temu, sa uglavnom geometrijskim oblicima koji se koriste za prikaz okvira kreveta, ramova za slike, stola, stolica, prozora i vrata. Neki organski oblici su razbacani po slici između pokrivača kreveta, jastuka, odeće na krevetu i peškira koji visi sa leve strane. To stvara suptilan kontrast u obliku, zadržavajući sveukupno krutu temu. Perspektiva je pomalo nakriva, isto kao i na slici, sa zidovima koji se naginju koso prema unutra ka plafonu, i nogarama stola koji nisu identični u veličini. Upotreba smelih i živopisnih boja za prikazivanje perspektive sobe pokazala je oslobađanje Vinsenta van Goga od prigušene palete i realističkog prikazivanja holandske umetničke tradicije, kao i pastela koje impresionisti obično koriste.

Pročitano 3790 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Vinsent van Gog - Spavaća soba