Artnit

Ponedeljak, 26 Februar 2018 11:58

Pjer Bonar - Karirana bluza Istaknut

Kada je naslikao sliku Karirana bluza 1892. godine, francuski slikar i grafičar Pjer Bonar je bio na početku svoje karijere i upravo otkrio japansku umetnost zahvaljujući dvema izložbama u Parizu. Žena koja je bila model za sliku je Andre Teras, sestra Pjera Bonara, žena kompozitora Kloda Terasa. Ova slika se danas nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Na slici Karirana bluza prikazana je obična, svakodnevna domaća scena, žena koja drži svoju mačku sedi za stolom. Njen pogled je usmeren na tanjir sa hranom. Na njoj se ističe crvena karirana bluza.

Slika Karirana bluza duguje svoj duguljasti oblik uticaju kakemonosa, tradicionalnih japanskih slika urađenih prirodnim biljnim bojama na papirusu raznih veličina na svili ili na papiru koji su vertikalno spušteni, a čija visina je, kao na ovoj slici, približno jednaka dvostrukoj širini. Pjer Bonar je takođe pronašao inspiraciju u rasporedu ukijo-e, japanskih grafika u kojima su figure često podeljene uramljivanjem i koje ignorišu simetriju koja se obično nalazi u zapadnim umetničkim delima. On je izabrao neobične uglove i umnožavanje tačke gledišta, što se vidi iz velikog ugla i nalazi se na istoj ravni kao žena koja se vidi i odozdo. Pjer Bonar uspeva da da utisak zapremine bez upotrebe tradicionalne perspektive ili modelovanja. Arabeske sugerišu da anatomija stvara iluziju oblika kroz crtež.

Pročitano 1757 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 05 Januar 2020 12:13

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pjer Bonar - Karirana bluza