Artnit

Ponedeljak, 31 Juli 2017 10:57

Pjer Bonar - U čamcu Istaknut

Francuski slikar i grafičar Pjer Bonar je imao dvadeset šest godina kada je upoznao Martu. Ona je postala njegova dugogodišnja ljubav i inspiracija za mnoga najlepša dela. Kada su kupili malu kuću na padini iznad Sene u Vernonu u Normandiji, Bonar oduševljen svojim dnevnim šetnjama kroz bujnu prirodu je kupio i mali čamac. To mu je dalo priliku da oko 1907. godine naslika uobičajenu scenu na slikama impresionista, sliku U čamcu, koja se danas nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Slika U čamcu prikazuje suprugu Martu i dvoje dece sa njihovim psom u čamcu. Porodična atmosfera je detinjasta, idilična i prijatna. Postavljena na sredini slike, mlada žena je prikazana od struka, nosi cvetni šešir i drži crnog psa u rukama, a oboje su prekinuti od donje ivice okvira. Nežna svetlost izlazi sa neba iznad, a topli sjaj u udaljenom horizontu se postiže krpljenjem krivina na drveću. Prirodno okruženje, koje okružuje centralnu scenu dopunjuju srećne figure: tri putnika, mali veslač, patke na vodi i dečak koji peca na obali.

Pomak Pjera Bonara nazad na impresionizam nakon perioda sa grupom Nabis je vidljiv na slici U čamcu. Međutim, on je zadržao stil Nabisa za dekorativno slikarstvo, blizak stilu tapiserije, neku vrstu spoja između čoveka i prirode. Korišćenje boje je neobično i daleko od prirodnog. Svetlonarandžasti čamac i žuti pas imaju crvene ili plave refleksije, zasićene boje se mešaju sa prigušenim tonovima. Prošireni prostor i konfuzija između prvog i pozadinskog polja takođe su neuobičajeni. Stvarnost se tretira direktno, ali na način koji dodaje osećaj misterije na izgled stvari.

Pročitano 2600 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 09 Avgust 2020 10:45

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pjer Bonar - U čamcu