Artnit

Petak, 24 Novembar 2017 14:05

Crteži Federika Garsije Lorke Istaknut

Federiko Garsija Lorka - Sveti Sebastijan Federiko Garsija Lorka - Sveti Sebastijan

Nije čudo što je Federiko Garsija Lorka bio vizuelni umetnik, uzimajući u obzir živopisne slike kojima je prožeto njegovo pisanje. On je počeo sa crtanjem karikatura svojih profesora i prijatelja u školi u Granadi i nastavio je da crta tokom celog svog života, istražujući nove ideje i ilustrujući svoje pozorišne predstave i pesme. Svoje crteže definiše kao "izuzetno humane, jer će gotovo svaki od njih dotaći ljudsko srce".

Crteži Federika Garsije Lorke nisu samo dodatak ili ukras njegovog književnog dela, već još jedna strana njegove stvaralačke sposobnosti i potrebe da se obrati ljudima. Godine 1927. u jednom pismu svom prijatelju, katalonskom likovnom kritičaru Sebastijanu Gašu, Lorka piše: "Osmislio sam i napravio ove sitne crteže prema poetičko-plastičkim ili plastičko-poetičkim kriterijumima, spojenim u jednakim delovima. Mnogi od njih zapravo su linearne metafore ili sublimirana opšta mesta, kao što su "Sveti Sebastijan" i "Paun". Trudio sam se da izaberem suštinske crte emocije i forme, ili super-stvarnosti i super-forme, da bih od njih napravio znak koji će nas, poput čarobnog ključa, dovesti do boljeg razumevanja njihove stvarnosti u svetu. (...) Ti crteži čista su poezija i čista plastika istovremeno. Osećam da sam nevino, bezbrižno, veselo dete kada na njima radim. I užasava me reč koju treba da upotrebim da bih im dao ime; i užasava me ono što zovu direktno slikarstvo, a što je samo mučna borba sa oblicima, u kojoj slikar uvek ostaje pobeđen, a njegovo delo mrtvo. U ovim apstrakcijama vidim više stvorene stvarnosti koja se spaja sa stvarnošću oko nas."

Većina crteža Federika Garsije Lorke dolazi iz nekoliko različitih perioda u njegovom životu, uključujući i vreme koje okružuje njegovo prijateljstvo sa Salvadorom Dalijem, dok je studirao i pisao u Njujorku, a kasnije u Buenos Airesu, gde je proveo mnogo vremena crtajući, a ne pišući, pa je čak i radio na ilustracijama pesama za Pabla Nerudu.

Prvu veliku izložbu crteža Federiko Garsija Lorka je imao u Barseloni u galeriji Dalmau 1927. godine. U katalogu izložbe se navodi da je izložio 24 crteža. Tokom karijere njegovi crteži su objavljivani u novinama i u granadskom časopisu Galjo koji je uređivao.

Pročitano 2284 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 10 Decembar 2019 12:26

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Crteži Federika Garsije Lorke