Artnit

Ponedeljak, 07 Novembar 2016 12:32

Trešnjin cvet u japanskoj umetnosti Istaknut

Jedan od najvećih motiva u japanskoj umetnosti, cvetanje trešnje ima duboke korene u japanskoj kulturi. Sakura, na japanskom jeziku trešnjin cvet, je jedan od najpoznatijih simbola Japana. Trešnja cveta tri nedelje u godini u Japanu, i za to vreme njena veličanstvena lepota prožima japanski pejzaž. U kratkom vremenskom periodu lepota počinje da bledi, kako cvetovi opadaju. Prolazna lepota cveta trešnje predstavlja kratko trajanje prirodnog života, a njihova boja cvetova i njihov osetljivi oblik simboliše jednostavnost i čistotu.

Prolećni lahori prožimaju atmosferu realističke ali lirske vizije krhkih cvetova na grani drevne trešnje. Njihova lepota i simbolika motivisala je japanske umetnike da ih vekovima prikazaju bojom ili mastilom.

Japanski slikar iz XVIII veka Matsumura Gošun poznat je po predstavljanju cvetova trešnje na svojim slikama, koje odlikuje realistički lirizam. Iako je kompozicija slike Cvetovi trešnje prilagođena konvencionalnom predstavljanju cvetova šljive u kineskom slikanju mastilom, slika je značajna zbog kombinacije sa poetskom lirikom inspirisanom haikai stihom.

 

Pročitano 2691 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Trešnjin cvet u japanskoj umetnosti