Artnit

Petak, 10 Mart 2017 12:19

Japanska trešnja - Prunus serrulata Istaknut

Japanska trešnja (Prunus serrulata) je lstopadno cvetno drvo. U svetu je poznata i po nazivima kao što su brdska trešnja i azijska ili orijentalna trešnja. U Japanu njen cvet zovu sakura i on predstavlja japanski nacionalni cvet i simbol sreće. Pošto se veruje da ovaj cvet donosi uspeh, običaj je i da cela porodica provede dan ispod procvetale trešnje. Gaji se kao ukrasno drvo zbog lepih cvetova i kolorističkih listova u vrtovima i parkovima.

Prunus serrulata pripada porodici ruža (Rosacea). Latinski naziv roda Prunus potiče od grčkih reči proumnon, što znači stablo šljive, a ime vrste serrulata što znači nazubljen i odnosi se na listove.

Japanska trešnja potiče iz Japana, Koreje i Kine. U samom Japanu ima preko 100 različitih sorti i varijeteta japanske trešnje. Neke sorte imaju dvostruke cvetove, a neke i mirisne. Većina sorti retko daje plodove.

Japanska trešnja ima široku krošnju i glatko stablo braon boje. Dok je mlada krošnja je uspravna, a kako stari postaje raširenija. Može da poraste u visinu 8 do 12 m, a u širinu do 5 m. Listovi su ovalni, uski, imaju nazubljene rubove i slični su domaćoj trešnji. U proleće listovi su svetlozeleni, tokom leta zeleniji, a na jesen dobijaju narandžasto-žuto-crvenkaste tonove.

Tokom aprila i maja, pre listanja japanska trešnja počinje da cveta. Cvetovi su meki, ružičaste ili bele boje i veoma prijatno mirišu, čime privlače pčele. Za razliku od ploda domaćih trešanja, plod ove trešnje nalik na bobice je znatno ređi i nije jestiv.

Japanska trešnja može da bude i zanimljiv bonsai.

 

Pročitano 7412 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Japanska trešnja - Prunus serrulata