Artnit

Utorak, 07 Mart 2017 12:07

Simbolika karanfila Istaknut

Alfons Muha - Karanfil Alfons Muha - Karanfil

Sa istorijom koja datira više od 2000 godina nije iznenađujuće da karanfili imaju bogatu simboliku i mitologiju. Danas se oni mogu naći u širokoj paleti boja, u crvenoj, žutoj, beloj, ljubičastoj, pa čak i zelenoj i dok generalno izražavaju ljubav, fascinaciju i identifikaciju, gotovo svaka boja nosi jedinstvenu i bogatu asocijaciju.

Naučno ime karanfila je Dianthus cariophillus. Neki naučnici sugerišu da latinsko ime karanfila cariophillus potiče od grčkih reči corone, što znači venac od cveća ili coronation, što znači krunisanje zbog njegovog korišćenja u grčkim svečanim krunama od cveća. Ima i mišljenja da ime potiče od latinskih reči carnis, što znači telo i odnosi se na originalan cvet ružičaste boje ili incarnacion, što znači inkarnacija i odnosi se na božansku inkarnaciju stvorenu od mesa.

Stari Rimljani su obožavali cvet karanfila i smatrali su ga božanskom biljkom. Zato se veruje da je verovatno i nastao latinski naziv za rod karanfila, Dianthus što znači božanski. Formalni naziv za karanfil, Dianthus potiče od grčke reči za nebeski cvet ili cvet Jove. Neki veruju da ime Dianthus potiče od mita o boginji lova Dijani, koja se vraćala iz neuspelog lova. Ona je naišla na pastira koji svira flautu i okrivila je njegovu muziku za neuspeh u lovu. U nastupu besa ona ga je napala i izvadila mu oči, a kada se ohladila, žalila je zbog svog postupka. Gde su pale oči iznikli su crveni karanfili kao znak nevine krvi. Ima i mišljenja da je ime Dianthus karanfil dobio od grčkih reči dios, što znači božanski i anthos što znači cvet, i zato se karanfil takođe pominje kao cvet bogova.

U staroj Grčkoj i Rimu karanfil je korišćen u umetnosti i za dekorisanje. Hrišćani veruju da je prvi karanfil nikao na zemlji kada je Bogorodica plakala za Isusom Hristom dok je nosio svoj krst. Na početku XX veka karanfil postaje zvanični cvet za Osmi mart, Dan majki. Danas ima poseban značaj u mnogim kulturama širom sveta. Karanfil je nacionalni cvet Španije, Monaka i Slovenije.

Najpoznatiji, crveni karanfil govori o dubokoj ljubavi i privrženosti, svetlocrveni simboliše divljenje, a bordo duboku ljubav i privrženost. U hrišćanstvu je postao simbol raspeća, milosti i ljubavi. Na Praznik rada nosili su se na reveru u Austriji, Italiji i jugoistočnoj Evropi i postali su simbol radničkog pokreta.

Ružičasti karanfil je simbol verenika i ljubavne naklonosti. U hrišćanstvu predstavlja simbol večne majčinske ljubavi.

Beli karanfil predstavlja prijateljsku ljubav i sreću. On je u hrišćanstvu simbol čistote i ljubavi.

Ljubičasti karanfil podrazumeva samovolju.

Pročitano 9023 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 29 Decembar 2018 11:54

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Simbolika karanfila