Artnit

Ponedeljak, 17 April 2017 10:47

Dianthus pavonius - ružičasto paunovo oko Istaknut

Vrsta karanfila Dianthus pavonius je zeljasta višegodišnja biljka jastučastog rasta. Zbog oblika i boje cvetova poznat je po imenu ružičasto paunovo oko, a zbog izgleda i kao ružičasta trava. Najčešće se sadi u kamenjare i u žardinjere. Može da se gaji kao baštenska biljka i ako se posadi u većim grupama u vrtu u periodu cvetanja stvoriće raskošan cvetni tepih.

Dianthus pavonius pripada rodu Dianthus, porodici Cariophillaceae. Ime roda Dianthus potiče od grčkih reči dios što znači božanski i anthos što znači cvet, dok ime vrste pavonius potiče od latinske pavo, što znači kao paun. Ova vrsta karanfila uglavnom raste u južnim Alpima u Francuskoj i Italiji i na Pirinejima na sunčanim pašnjacima na nadmorskoj visini od 1000 do 3000 metara.

Dianthus pavonius može da poraste u visinu od 10 do 20 santimetara. Listovi su zimzeleni, sivo-zelene boje sa šiljastim vrhom.

Dianthus pavonius cveta u maju i junu. Cvetovi su u raznim nijansama ružičaste boje, krem do svetlobraon na poleđini. Plodovi su cilindrične kapsule sa nekoliko ravnih braon semenki.

Pročitano 2862 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 21 Septembar 2020 10:27

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Dianthus pavonius - ružičasto paunovo oko