Artnit

Ponedeljak, 13 April 2015 10:47

Anri Matis - Cveće i keramička ploča Istaknut

Sliku Cveće i keramička ploča Anri Matis je naslikao po povratku iz Maroka, 1913. godine. To je bio njegov eksperimentalni period, koji je bio u znaku prostorne dekonstrukcije i intenzivne palete boja. Kubistički uticaj Pabla Pikasa je primetan kod ravnih geometrijskih delova boje na slici, a izabrana je plava boja. Ova slika se danas nalazi u muzeju Stadel u Frankfurtu.

Slika Voće i keramička ploča je mrtva priroda koja zahteva da se posmatra na potpuno drugačiji način od klasičnih tema. Anri Matis je naslikao predmete u svom ateljeu, koji su bili pred njim dok je slikao. Na slici su prikazani saksija sa cvećem, obojena keramička ploča i list papira, verovatno štampan. Predmeti su raspoređeni veoma blizu jedno drugom, ali se posmatraju iz različitih perspektiva. Dok posmatrač vidi cveće i sto koji stoje sa strane, vidi ploču i papir odozgo. To znači kraj prostornog iluzionizma evropskih slikara koji su naporno radili na njegovom usavršavanju vekovima.

Anri Matis je želeo da na slici Voće i keramička ploča naglasi platno kao dvodimenzionalnu površinu kakva je ona u stvarnosti. On koristi boje, na primer nijanse plave, linije i forme na takav način da stvara čistu slikarsku harmoniju, odnosno lepotu iznad i izvan predmeta koji su ga inspirisali da naslika ovu sliku. Taj novi oblik lepote, u to vreme veoma kontroverzan daje prednost površini preko prostorne dubine.

Mrtva priroda Cveće i keramička ploča je skoro u potpunosti plave boje sa zelenom keramičkom pločom, koja lebdi kao neko egzotično sunce iznad saksije sa crvenim, žutim i narandžastim cvetovima ispod. Labavi list papira, možda crtež ili grafika, visi okačen između ploče i zida. Crne senke povezuju različite predmete, dok boje stvaraju optički prostor u spljoštenim oblicima.

Slika Voće i keramička ploča kao da postoji nezavisno od stvarne mrtve prirode, koju je Anri Matis gledao u svom ateljeu. Boja, struktura i estetske odluke se kombinuju da bi sjedinile ovu neverovatnu sliku. Ovde umetnost nije slika, već je složen proces nastajanja. Matis je ovaj svoj radikalan pronalazak nazvao razvoj "metoda modernih konstrukcija". Prvo inspirisan bojom, zatim kubizmom Pabla Pikasa stvorio je sliku opisanu u skulpturi, kao fizičko umetničku formu sa izraženim materijalnim kvalitetima. Koristeći razne predmete, postigao je slojevitu, izgrebanu i urezanu boju.

Pročitano 4040 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Anri Matis - Cveće i keramička ploča