Artnit

Utorak, 29 Oktobar 2013 19:54

Mikelanđelo Merizi da Karavađo - Dečak sa korpom voća Istaknut

Dečak sa korpom voća je jedna od najpoznatijih slika Mikelanđela Merizija da Karavađa. Datiranje slike je dugo bilo predmet polemike, i osciliralo između 1589. i 1596. godine. Većina istoričara umetnosti se danas slaže da se radi о 1593. godini. Slika se nalazi u galeriji Borgeze u Rimu.

Sredinom 1592. godine Karavađo je stigao u Rim iz svog rodnog grada tražeći svoje mesto u svetu rimske umetnosti. Pošto je bio bez novca nekoliko meseci je radio za tada uspešnog slikara Đuzepea Cezarija, najdražeg slikara pape Klementa VIII, slikajući voće i cveće u njegovom ateljeu koji je bio nalik fabričkom pogonu. Slika Dečak sa korpom voća potiče iz tog vremenskog perioda.

Model za sliku Dečak sa korpom voća je bio prijatelj Karavađa, sicilijanski slikar šesnaestogodišnji Mario Miniti, koji će mu biti model i kasnije. Postoje i mišljenja da je model bio prodavac voća.

U prvom planu slike je prikazana polufigura, tri četvrtine dužine figure kovrđavog dečaka koji se okreće ka posmatraču otkrivajući nago rame koje se nazire nasuprot bledo sjajne pozadine i draperije na desnoj ruci. Istaknut je njegov širok vrat i umorne oči. Dečaka ocrtava neobično svetlo i tama. On je kao uronjen u intimne senke.

Dečak drži korpu napunjenu voćem. Voće preliva ivice korpe, dok istureno lišće izgleda kao da pada. Voće je gotovo u savršenom stanju i sočno. U korpi su dvobojne breskve, četiri grozda - dva crna, jedan crveni i jedan beli, zreo malo naprsao nar iz koga izlazi crveno seme, četiri smokve od kojih su dve prezrele i dve svetle boje, dve mušmule, tri jabuke - žuta, prugasta i pocrvenela. Tu je takođe lišće koje prekriva deo plodova i na kome su vidljiva različita oštećenja.

Slika Dečak sa korpom voća odiše fizičkim realizmom. Mikelanđelo Merizi da Karavađo je sveobuhvatno naslikao sve, od kože dečaka do kore breskve, od nabora na odeći dečaka do teksture korpe. Plodovi voća su posebno detaljno i živopisno naslikani. Bilo je brojnih tumačenja slike. Neki su u njoj videli pesničku elegiju, neki simbol ljubavi, posebno Hristove ljubavi koja iskupljuje i nudi večni život. Često je smatrana i za personifikaciju jeseni.

Pročitano 8526 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 10 Januar 2019 11:44

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Mikelanđelo Merizi da Karavađo - Dečak sa korpom voća