Artnit

Petak, 01 Novembar 2013 19:57

Ežen Delakroa - Portret Frederika Šopena i Žorža Sanda Istaknut

Muzika poljskog romantičarskog kompozitora Frederika Šopena je inspirisala francuskog slikara Ežena Delakroa, jednog od vodećih predstavnika romantizma u evropskoj umetnosti. Ežen Delakroa je naslikao Portret Frederika Šopena i Žorža Sanda 1838. godine. Posle smrti Ežena Delakroa slika je podeljena na dva dela. Danas se portret Frederika Šopena nalazi u muzeju Luvr u Parizu, a portret Žorža Sanda u muzeju Ordrupgard u Kopenhagenu.

Ežen Delakroa i Frederik Šopen su se prvi put sreli 1838. godine kod njihove zajedničke prijateljice, poznate francuske književnice Žorž Sand. Oni postaju prijatelji i provode zajedno leta 1842., 1843. i 1846. godine u Noanu, na imanju Žorža Sanda, gde je Ežen Delakroa imao svoj atelje. Žorž Sand, koja je bila veliki poklonik muzike, srela je Šopena 1836. godine i ostala je u vezi sa njim skoro deset godina. Nakon prekida te veze, o kojoj je svojevremeno govorila cela umetnička Evropa, Šopen je živeo još samo kratko vreme, kao usamljenik i umro je u svojoj 39. godini.

Original slike Portret Frederika Šopena i Žorža Sanda je prikazivao kompozitora Frederika Šopena koji svira klavir, dok književnica Žorž Sand sedi, sluša i šije. Smatra se da je portret Žorža Sanda zanimljiviji, jer je u svom izvornom obliku zamišljen kao protivteža Šopenovom portretu, a ne kao samostalan rad. Kао takav on je u suprotnosti sa mnogim konvencionalnim pravilima portretisanja. Naime, u XIX veku je bilo uobičajeno da je poprsje figure na slici u velikoj meri statično, ali ovde je prikazana Žorž Sand kako reaguje na muziku Šopena, pokretna je i energična u svom emotivnom odgovoru.

Malo se zna o poreklu slike Portret Frederika Šopena i Žorža Sanda ili okolnostima njenog nastanka. Nije poznato da li je poručena ili je namenjena kao poklon kompozitoru Šopenu. Poznato je da je Ežen Delakroa pozajmio klavir, tako da je slikao u svom ateljeu. Slika je ostala u njegovom ateljeu sve do njegove smrti. Ubrzo posle toga isečena je na dva dela koja su čvrsto fokusirana. Razlog podele slike je verovatno uverenje tadašnjeg vlasnika da će dve slike prodati za veću cenu od jedne. Portret Frederika Šopena obuhvata samo glavu, a portret Žorža Sanda prikazuje njen gornji deo tela. Dva portreta su usko rezana što je dovelo do gubitka velikih delova originalne slike.

Pročitano 6422 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 09 Decembar 2020 12:17

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Ežen Delakroa - Portret Frederika Šopena i Žorža Sanda