Artnit

Sreda, 09 Oktobar 2013 18:50

Poreklo ananasa Istaknut

Ilja Maškov - Mrtva priroda sa ananasima Ilja Maškov - Mrtva priroda sa ananasima

Ananas je tropska biljka i pripada porodici bromelija. Smatra se za simbol prijateljstva i tople dobrodošlice. Kao motiv je prisutan u umetnosti, u oblikovanju dekorativnih elemenata i detalja u arhitekturi, ali i u savremenom dizajnu enterijera. Danas se sve češće gaji kao sobna biljka.

Ananas potiče iz južne oblasti između Brazila i Paragvaja. Južnoamerički Indijanci su ga gajili još pre dolaska Evropljana, kao životnu namirnicu, lekovitu biljku i sirovinu za pravljenje vina. Nazivali su ga "miomirisan izvrstan plod". Oni su stavljali ananas ispred ulaza u svoje domove, kao simbol prijateljstva i gostoprimstva.

Kristofer Kolumbo je otkrio ananas na Karibima 1493. godine i nazvao ga bor Indijanaca. Preneo ga je u Evropu i poklonio španskoj kraljici Izabeli. Ananas veoma brzo postaje popularan zbog svog egzotičnog izgleda i slasnog ukusa. Moreplovci su ga nosili sa sobom, jer im je bio dragocen za očuvanje zdravlja, zbog velike količine vitamina C. Istovremeno ananas postaje motiv u umetnosti, a posebno se koristi kao dekorativni elemenat na rezbarijama vrata u Španiji i u Engleskoj.

U XVII veku ananas je u Evropi bio neobično cenjen, skup i rezervisan za kraljevske dvorove, jer nije mogao da se uspešno gaji. Tako je i Kralj Čarls II 1675. godine naslikan dok mu njegov baštovan Džon Rouz poklanja prvi ananas odgajan u kraljevskom vrtu.

Ananas počinje uspešno da se gaji od 1720. godine u evropskim staklenim baštama i posebnim toplim jamama. Njegovi plodovi su bili poslastica za bogataše. Masovna primena parnih brodova označila je kraj gajenja ananasa u Evropi, jer je prevoz voća preko mora postao mnogo jeftiniji od njegovog gajenja u umerenoj klimi.

Ananas se slika, oblikuje kao skulptura ili detalj na razne načine u arhitekturi. Postao je posebno zanimljiv dizajnerski motiv u arhitekturi i keramici.

Motiv ananasa je često prisutan na plakatima, tkaninama, sudovima i suvenirima.

Pročitano 3865 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 28 Juni 2019 10:46

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Poreklo ananasa