Artnit

Ponedeljak, 07 Oktobar 2013 20:31

Patuljasta banana - egzotičan detalj u domu Istaknut

Patuljasta banana (Musa cavendishii) koja je iz Kine preneta 1829. godine danas se često gaji kao sobna biljka. Ona poboljšava vazduh u prostoru, smanjuje uticaj štetnih materija i povećava količinu kiseonika. Njeni veliki listovi unose tropski dašak u enterijer doma. Veoma je otporna biljka i lako se gaji i u domu.

Patuljasta banana (Musa cavendishii) pripada porodici Musaceae, koja sadrži oko 40 vrsta rasprostranjenih u Tropima. U prirodnom staništu izrasta u "drvo".

Ako patuljastoj banani odgovaraju uslovi gajenja izuzetno brzo raste, čak 60 do 100 cm godišnje. Naraste od 150 do 200 cm. Listovi mogu biti dugi do 1 m, široki do 30 cm, i veoma su nežni, jer se žile lako lome. Ako ima dosta svetlosti, izbacivaće listove sa crvenkastim flekama, što povećava njenu dekorativnost.

Patuljasta banana cveta u maju i junu. Cvetovi rastu iz sredine. Njeni plodovi su mali i jestivi.

Patuljastoj banani je potrebno mnogo svetla. Ne smeta joj direktno sunce ako listovi nisu mokri, jer na taj način mogu da se sprže. Zimi je dobro da se drži pored prozora. Tokom leta, ako se iznese napolje, ne sme biti izložena direktnom suncu, jer će dobiti opekotine po listovima. Tada treba da se stavi u hladovinu, eventualno sa malo jutarnjeg sunca.

Patuljastoj banani odgovara prozračno mesto i dosta prostora. Ne uspeva dobro u zagušljivoj sobi. Ne treba je držati na promaji, jer su listovi krti i lome se i usled najmanjeg savijanja.

Tokom cele godine patuljasta banana može da se drži u domu, mada se preporučuje iznošenje tokom leta, kada skuplja snagu za iduću zimu i nadoknađuje izgubljeno.

Patuljasta banana raste na uobičajenoj sobnoj temperaturi. Zimi temperatura mora da bude najmanje 15 stepeni, kada zaustavlja rast, dok na nižim temperaturama ugine.

Zalivanje patuljaste banane treba da bude umereno, kada se zemlja prosuši po površini. Iako voli vlagu, treba biti pažljiv u zalivanju, jer previše vlage prouzrokuje truljenje korena. Potrebno je da uvek ima malo vode u podmetaču. Saksija može da se stavi na mokre kamenčiće, ali dno ne sme stajati u vodi, ili u veću spoljnu saksiju obloženu vlažnim tresetom.

Leti se patuljasta banana zaliva češće, 2 do 3 puta nedeljno, zimi na svakih 10 dana tako da zemlja bude malo suvlja.

Bez obzira da li je vazduh suv, preporučuje se povremeno orošavanje listova, bar 2 puta nedeljno. Voda ne sme da se zadržava na listovima ako su na direktnom suncu. Listove treba povremeno obrisati mokrom mekom krpom ili sunđerom, ali mlakom vodom, i pri tome rukom pridržavati lišće da se ne bi polomilo. Ne preporučuje se korišćenje sjaja za lišće.

Patuljastoj banani odgovara bogata tresetna zemlja i prihrana na svakih 14 dana. Za prihranu se koristi tečno đubrivo za sobne biljke, za lisnu masu.

Kada patuljasta banana postane prevelika, svakog proleća se menja samo gornji sloj zemlje novom bogatom tresetnom zemljom, pošto se prethodno skine 2 do 2,5 cm gornjeg sloja zemlje. Saksija sa biljkom se stavlja u hladovinu i ne zaliva 2 dana. Presađuje se tek kada koren ispuni saksiju.

Orezivanje patuljaste banane nije potrebno. Uklanjaju se samo osušeni listovi pri dnu biljke ili stare stabljike koje su se osušile posle ploda.

Pošto nema semena patuljasta palma se razmnožava izdancima sa zasebnim korenjem, koji se u proleće odvajaju od matične biljke. Mesto reza na matičnoj biljci se može posuti pepelom da bi se sprečilo moguće razvijanje bolesti. Odsečeni izdanak treba posaditi u saksiju sa dobrim slojem za ceđenje i bogatom tresetnom zemljom koja se dobro utapka oko njega, pri visokoj temperaturi od 18 do 21 stepeni i velikoj vlažnosti vazduha. Zbog bolje vlažnosti izdanak se obmota plastičnom folijom koja se povremeno skida, da se ne bi ubuđao.

Životni vek patuljaste banane je od 4 do 5 godina. Ako donosi plod, stabljika će propasti, ali će je zameniti 2 do 3 nova izdanka.

Ako je nega patuljaste banane pravilna, ova sobna biljka postaje upečatljiv egzotični detalj u enterijeru doma.

Pročitano 12744 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 03 Juli 2019 10:41

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Patuljasta banana - egzotičan detalj u domu