Artnit

Ponedeljak, 06 Novembar 2017 11:34

Gymnocalycium mihanovichii - mesečev kaktus Istaknut

Gimnocalycium mihanovichii, poznat kao mesečev kaktus je vrsta kaktusa iz Južne Amerike koja se obično gaji kao sobna biljka. Ovaj kaktus se pojavljuje u mnogim varijetetima ili kultivarima, a najpopularniji su oni kojima nedostaje hlorofil zbog jarkih boja kao što su crvena, žuta, narandžasta ili ružičasta. Pošto ne sadrži bilo koji hlorofil zbog genetske mutacije, zahteva da se nakalemi na drugi kaktus kako bi dobio hranljive sastojke koje su mu potrebne.

Prirodna staništa mesečevog kaktusa su pustinje u različitim delovima Južne Amerike. U Argentini, Paragvaju, Brazilu i Boliviji nalazi se preko 80 vrsta.

Mesečev kaktus ima širok okruglasti oblik sa naboranim rebrima. On je sivo-zelene ili crveno-braon boje, a bodlje su sivo-žute boje i nisu preterano oštre. Može da poraste u visinu i u širinu i do 30 santimetara, ali kada se gaji kao sobna biljka veoma retko dostigne ove razmere.

Mesečev kaktus uglavnom cveta u proleće. Svilenkasti cvetovi mogu da budu beli, žuti, narandžasti, zeleni, crveni, ružičasti.

Pročitano 3937 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Gymnocalycium mihanovichii - mesečev kaktus