Artnit

Subota, 02 Septembar 2017 10:46

Nega dracene reflekse Istaknut

Dracena refleksa koja je poznatija kao pleomela, pesma Indije ili malezijska dracena je vrsta dracene koja se gaji kao sobna biljka. Kao i druge vrste dracene i ona je veoma otporna i laka za negu i može izdržati određenu količinu zanemarivanja, ali ne i onoliko koliko i druge vrste dracena.

U zavisnosti od varijeteta, draceni refleksi odgovara polusenovito ili svetlo mesto bez direktnog sunca. Više svetlosti je posebno bitno za varijetete sa šarenim listovima. Izbegavajte da bude blizu hladnih promaja.

Idealne temperature za dracenu refleksa su između 15 i 27 stepeni. Niže temperature od oko 12 stepeni mogu da je oštete.

Dracena refleksa se zaliva kišnicom ili ustajalom vodom. U toku leta se zaliva umereno jednom do dva puta nedeljno, a zimi na 20 do 25 dana. Višak vode koji ostane u podmetaču treba prosuti posle 20 minuta, jer izaziva truljenje korena i propadanje biljke. Takođe, zemlja ne treba da se potpuno osuši.

Vlažnost vazduha prija draceni refleksi. Ona može da se poveća orošavanjem, najmanje dva puta nedeljno, stavljanjem vlažnog šljunka ili kamenčića na podmetač ili korišćenjem ovlaživača.

Od aprila do septembra dracena refleksa se prihranjuje jednom do dva puta mesečno razblaženim tečnim đubrivom za zelene biljke.

Listovi dracene reflekse se brišu mlakom vodom pomoću mekog sunđera ili meke pamučne krpice.

Pošto dobro podnosi orezivanje, dracena refleksa se može lepo oblikovati.

Dracena refleksa se razmnožava izdancima i reznicama dugim 8 cm do 10 cm u toploj i ravnomerno vlažnoj zemlji. Preporučuje se mešavina drobljene suve mahovine, treseta i peska.

Preporučuje se presađivanje dracene reflekse jednom u toku od 2 do 3 godine, u za jedan broj veću saksiju. Zemlja za presađivanje treba da se sastoji od mešavine komposta od lišća, ilovače i peska.

Pročitano 5053 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 27 Novembar 2019 11:20

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega dracene reflekse