Artnit

Nedelja, 15 Novembar 2015 12:30

Nega begonije eliator Istaknut

Begonia eliator je grupa hibrida begonije koja se često gaji kao sobna biljka. Poznata je u narodu pod imenima sobna begonija i božična begonija. Neguje se slično kao afrička ljubičica. Kada se pravilno neguje cveta neprekidno oko sedam nedelja.

Begoniji eliator odgovara osvetljeno mesto u prostoriji, ali zaštićeno od direktne sunčeve svetlosti i ne blizu izvora toplote. Daske prozora, sem onih na severnoj strani za nju su idealne, a da ne bi bila na direktnom suncu na prozor se može staviti prozirna zavesa. Potrebno je redovno provetravanje prostorije, kako se ne bi pojavila gljivična oboljenja, kao što su na primer bela mušica ili štitasti moljac.

Optimalna temperatura za begoniju eliator tokom cele godine je od 15 do 21 stepeni. Ne odgovara joj promena temperature.

U toku leta begonija eliator može da bude na otvorenom. Kada počne da pada temperatura, obično u septembru, unosi se u zatvoren prostor.

Begonija eliator se zaliva umereno odstajalom vodom sobne temperature, kada se zemlja prosuši oko 2 cm ispod površine. Leti se zaliva dva do tri puta nedeljno, a zimi jednom. Zbog mogućeg javljanja tamnih mrlja, ne kvasite listove i cvetove, i zalivajte je sipanjem vode u širi podmetač, a nakon oko 20 minuta prospite višak vode iz njega.

Dok cveta begonija eliator se prihranjuje svake dve nedelje.

Ako je potrebno begonija eliator se presađuje nakon cvatanja u zemlju, kao za afričke ljubičice. Dobra je i zemlja u kojoj je pomešan treset sa peskom ili šljunkom.

Pročitano 4757 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega begonije eliator