Artnit

Petak, 13 Februar 2015 12:21

Oncidium orhideje - leptir orhideje Istaknut

Oncidium orhideje su raznolika grupa orhideja, koje su zbog oblika cveta poznate po imenima leptir orhideje, plesne dame, plesne lutke gaje se kao sobne biljke zbog dugotrajnih nizova malih, zasebnih cvetova koji često imaju jedinstvene kombinacije boja i prijatno mirišu. Cvetovi nekih vrsta se koriste kao ukrasi ili u cvetnim aranžmanima.

Rod Oncidium orhideja spada u porodicu Epidendroideae. Njegov naziv potiče od grčke reči onkos, što znači oteklina i označava zadebljanje donje usne cveta. Ovaj rod sadrži oko 450 vrsta koje potiču iz šuma Srednje i tropske Amerike i rastu u nivou mora i na visinama i do 3000 m.

U zavisnosti od toga gde prirodno rastu Oncidium orhideje se mogu podeliti u dve glavne grupe. Neke vrste su epifiti i vezuju se mesnatim korenom za neku vrstu podrške kao što su drvo ili kamen. Ovi izloženi koreni su često zamagljeni rosom ili kišom, ali se isušuju brzo. Neke vrste rastu direktno u zemljištu, na šumskom tlu i vole ravnomerno vlažne, ali ne potpuno vlažne uslove.

Neke vrste Oncidium orhideja su vrlo velike. Oncidum altissimum i Oncidium baueri mogu da porastu u visinu do 5 m, a Oncidum sarcodes i do 3 m. Postoje i vrste koje dostižu visinu oko 20 do 30 cm.

Većina vrsta Oncidium orhideja cveta u jesen, a njihovi hibridi cele godine. Broj i boja cvetova zavise od vrste. Tako postoje vrste sa pojedinačnim cvetom, ali i sa više od stotinu cvetova. Najčešće su cvetovi žute ili braon boje, ali postoje i vrste sa ružičastim, belim, žutim, narandžastim, crvenim, violet cvetovima. Pojedinačni cvetovi mnogih vrsta nisu veliki, ali većina vrsta ima veliki broj cvetova na dugim stabljikama.

Pseudolukovice oncidium orhideja su najčešće loptastog oblika. Pri njihovom dnu se nalaze veoma mali pupoljci, iz kojih izrastaju novi izdanci ili cvetne stabljike.

Minijaturne vrste oncidium orhideja se mogu gajiti na pločama od kore, pluta ili vlakana paprati, a nešto veće vrste u saksijama.

Pročitano 4566 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 02 Mart 2019 11:47

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Oncidium orhideje - leptir orhideje