Artnit

Sreda, 05 Februar 2014 17:26

Krokus - simbol mladalačke radosti i vedrine Istaknut

Peharasti cvetovi krokusa javljaju se u rano proleće ili jesen. Cvetovi koji se ponekad guraju kroz sneg najavljuju proleće. Njihove intenzivne boje i neobični oblici oživljavaju vrtove, ali i terase i balkone. U kombinaciji sa drugim cvećem ili zelenom travom stvaraju zanimljive vizuelne efekte u svakom prostoru.

Krokus je rod cvetnica iz porodice irisa i obuhvata oko 90 vrsta višegodišnjih biljaka koje rastu iz lukovica. Samoniklo raste u centralnoj Aziji, severnoj Africi i na Bliskom istoku, centralnoj i južnoj Evropi.

Prvi zabeležen kultivar krokusa pojavio se na Mediteranu, uglavnom u oblasti Krita. Freske nađene na mestu Knososu na Kritu, kao i na mestu Akrotiri na ostrvu Santorini na Egejskom moru prikazuju cvet krokusa.

Krokusi rastu do visine od 10 cm. Sve vrste krokusa imaju uske i duge listiće, koji podsećaju na vlati trave i u središnjem delu imaju belu štraftu.

Vrste krokusa koje se sade u leto ili jesen cvetaju u februaru i martu, a vrsta krokusa, takozvani šafrani, cvetaju u jesen, a sade se u proleće. Cvetovi imaju peharast oblik koji se sužava u cev na stabljici, i mogu biti ljubičasti, plavi, žuti, beli, i dvobojni.

U staroj Grčkoj se cvet krokusa javlja u mnogim mitovima, i postaje inspiracija umetnicima. U starom Rimu povezivan je sa festivalom plodnosti, Lupercalia. Legendarno se povezuje sa Danom zaljubljenih. Po legendi krokus je doneo vid slepoj devojci, a njena prva vizija je bila njegov cvet i Valentinova beleška "od Valentina".

Krokus simboliše mladalačku radost i vedrinu. Kada se poklanja njime se izražava strast za životom i kao da se kaže: "Drago mi je da ste u mom životu."

Kao baštenske biljke krokusi se sade u kamenjare, po rubovima vrta, ispod drveća i grmlja. Mogu da formiraju cvetne staze koje zanimljivo izgledaju uz zeleni travnjak. Najlepši su posađeni u grupama. Mogu da se sade i u saksije ili žardinjere i ukrašavaju eksterijer doma. Lako se gaje, jer se brzo prilagođavaju na novu sredinu.

Pročitano 7055 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 19 Januar 2019 11:28

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Krokus - simbol mladalačke radosti i vedrine