Artnit

Petak, 07 Februar 2014 17:22

Muskari - grozdasti zumbul Istaknut

Muskari ili grozdasti zumbul, kako se često naziva svojim cvetovima u obliku grozdova posle tmurnih zimskih dana unosi žive boje u vrt. U kombinaciji sa lalama, narcisima i drugim prolećnim cvećem stvaraju se neobični vizuelni efekti u vrtu, ali i na terasi ili balkonu.

Muskari su rod višegodišnjih biljaka, koji pripada porodici zumbula i obuhvata između 30 do 40 vrsta, mada se kao baštenska biljka gaji samo 4 do 5 vrsta.

Ime muskari potiče od grčke reči muschos, koja znači mošus i odnosi se na miris. Zbog oblika cveta često se zove grozdasti zumbul. Poreklom je sa Sredozemlja i Male Azije. U Engleskoj se gaji od 1576. godine.

Muskari raste do visine, od 15 do 30 cm. Listovi su tamnozeleni izduženi, trakasti.

Većina vrsta muskarija cveta u martu i aprilu. Muscari azureum otvara svoje cvetove već u februaru, a Muscari comosum, poznat i pod nazivom perasti zumbul cveta u maju i junu.

Cvetovi muskarija su grozdaste cvasti na čvrstim stabljikama, nalik na zvončiće, najčešće bogate purpurne kraljevske boje. Postoje i sorte sa tamnoplavim, belim i ružičastim cvetovima.

Neke vrste muskarija se smatraju za delikates i značajne su u tradicionalnoj medicini. Od davnima se ceni njihov neobičan, pomalo gorak ukus koji podseća na zeleni luk. U Grčkoj se cvetovi Muscari comosum jedu ukiseljeni. U medicini se koristi za pravljenje vrste nakiselog vina za koji se kaže da ima dosta vitamina C i ostalih antioksidanata, lomljeni cvetovi se mešaju i koriste za obloge za crvenu ili iritiranu kožu, a čaj od njih je efikasan diuretik. Mnogi proizvođači parfema koriste muskari kao sastojak, zbog njegovog slatkog mirisa sličnog medu.

Muskari je otporna baštenska biljka i brzo se razmnožava. Lepo izgleda kada se sadi u vrtu u grupama ili u kombinaciji sa prolećnim cvećem - visibabama, jagorčevinama, zumbulima, lalama ili narcisima. Može se saditi uz obod vrta ili travnjaka, uz staze ili oko drveća i ukrasnog žbunja, i u kamenjare.

Muskari može da unese boju i bude zanimljiv ukras terasa i balkona. Sadi se u žardinjere ili saksije, i može da se stavi na sto, pored mesta za sedenje, ili bilo koje mesto gde je potrebna boja.

Pročitano 7181 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Muskari - grozdasti zumbul