Artnit

Utorak, 04 Februar 2014 16:38

Sobni zvončić Istaknut

Zvončić (Campanula) ima puno sorti sa raznovrsnim nijansama boja cvetova - belom, crvenom, ljubičastom, ružičastom, plavom. Postoje brojne sorte koje se mogu gajiti kao sobne biljke. Najčešće se gaje Campanula fragilis, koja ima zvezdaste svetloplave cvetove i Campanula isophylla ili italijanski zvončić, koja ima svetloplave ili bele cvetove. Kako se često ove sorte zvončića mogu videti u domu u narodu se zovu i sobni zvončić.

Sobnom zvončiću odgovara svetlo, sunčano ili polusenovito mesto, prozračno i vlažno.

U toku leta, ako je sobni zvončić na sunčanoj strani zaliva se i dva puta dnevno, a ako je na severnoj dovoljno je jednom dnevno ili svaki drugi dan. Preporučuje se zalivanje ustajalom vodom ili kišnicom.

Sobni zvončić cveta neprekidno, od proleća do kasne jeseni. Dok cveta treba ga zaštititi od najjačeg sunca i redovno uklanjati precvetale cvetove, da ne bi stvarao seme i nepotrebno se iscrpljivao. Za obilno i stalno cvetanje, potrebno je prihranjivanje rastvorom đubriva za cvetnice jednom nedeljno.

U jesen, kada sobni zvončić prestane da cveta, njegovi izboji se mogu skratiti, čak i do same saksije. Tokom zime treba ga držati u prostoriji, koja je hladnija ili u kojoj se ne greje. U to vreme nije mu potrebno mnogo vode i đubriva. Nije poželjno da zimi tera izboje, jer su nežni i neotporni. Da bi napredovao i bogatije cvetao u rano proleće se vadi iz saksije, proređuje i presađuje u svežu zemlju za cveće, u bogatu zemlju sa 15 odsto peska.

Sobni zvončić se razmnožava deljenjem korena i pomoću vršnih reznica, koje se zakorenjuju u vlažnom pesku na temperaturi od 8 do 12 stepeni, u februaru i martu. Zakorenjene reznice se sade u manje posude, 3 do 5 komada zajedno, a kasnije se presađuju u veće saksije. Da bi se formirala grmolika biljka treba je skraćivati 2 do 3 puta. Ovako razmnožene biljke cvetaće već u julu.

Ako je nega sobnog zvončića pravilna njegovi cvetovi biće zanimljiv ukras enterijera i eksterijera doma.

Pročitano 10110 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Sobni zvončić