Artnit

Četvrtak, 30 Januar 2014 17:55

Zvončić - Campanula Istaknut

Zvončići (Campanula) su zanimljiv i raznolik rod biljaka. Po izgledu i veličini variraju od biljaka koje prekrivaju tlo, imaju puzavu ili viseću formu, formiraju grmove ili mogu biti visoke i uspravnog rasta. Neke vrste se gaje kao sobne biljke, dok druge ukrašavaju prozore, terase i balkone tokom lepih dana. Zvončići koji se gaje kao baštenske biljke unose vedrinu u vrtove.

Zahvaljujući zanimljivom obliku cveta, naziv biljke na većini jezika, pa i na latinskom (Campanula), označava isti pojam - zvončić.

Rod Campanula sadrži oko 300 jednogodišnjih, dvogodišnjih, ali i višegodišnjih vrsta zeljastih biljaka, koje se prostiru od Azije do Amerike, a najviše od istočnog Mediterana do Kavkaza.

Zvončići rastu na različitim staništima, na visokim alpskim kamenim pukotinama, tresetištima, livadama i šumama. Njihova veličina može da varira, od skoro zakržljalih arktičkih i alpskih vrsta visine do 5 cm, do šumskih i poljskih vrsta umerenog područja, koje mogu da porastu i do 2 m.

Lišće zvončića varira po obliku čak i na jednoj istoj biljci. Obod lista je ceo ili reckast, a jedna biljka može imati obe vrste. Mnoge vrste sadrže beli lateks (mleko) u lišću i drškama.

Zvončići cvetaju tokom proleća i leta. Cvetovi mogu biti pojedinačni ili po nekoliko složeni u cvasti. Najčešće imaju zvonast oblik cveta, ali neke vrste imaju cvetove levkastog, cevastog ili tanjirastog oblika. Cvetovi su uglavnom plavi ili ljubičasti, a mogu biti beli i ružičasti. Plod je čaura sa mnogobrojnim sitnim semenima.

Zvončić se gaji kao sobna biljka. Kao saksijska biljka ukrašava terase, balkone i verande. Pogodan je za saksije, ali i za viseće saksije ili korpe. Ako se gaji piramidalno uz stalak koji se pričvrsti na saksiju biljka dobija zanimljiv izgled.

Postoji mnogo kultivisanih vrsta zvončića koje se sade u vrtovima. Oni mogu da budu niski pokrivači tla, a i zanimljivi oblici kao žbunovi visine do jednog metra. Njegovi cvetovi svojim izgledom stvaraju cvetne piramide, koje zatvaraju prazna mesta u vrtovima. Lepo izgleda u rubnim nasadima i u kamenjarima. Sa drugim cvećem u vrtu stvara žive kolorističke kombinacije, a kao rezani cvet postaje neobičan deo cvetnih aranžmana.

Pročitano 22217 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Zvončić - Campanula