Artnit

Petak, 31 Januar 2014 19:34

Gardenija - simbol tajne ljubavi Istaknut

Gardenija je biljka sa velikim belim cvetovima izuzetne lepote i mirisa. Njeni cvetovi su se nekada dosta koristili za pravljenje venčanih buketa, kao cvet za mladinu kosu ili mladoženjin rever, i kao ukras u kosi devojaka.

Gardenija potiče iz Kine, Tajvana i Japana, gde je počela da se gaji pre više od tri veka. U Kini se cvet gardenije koristio kao žuta boja na tkanini i hrani, a plodovi u tradicionalnoj kineskoj medicini za lečenje depresije, anksioznosti i infekcija.

Gardenija je dobila ime po poznatom botaničaru škotskog porekla, doktoru Aleksandru Gardenu, koji je živeo u Karolini u SAD-u, krajem XVIII veka.

Rod gardenija pripada porodici Rubiadeae i obuhvata oko šezdeset vrsta koje samoniklo rastu u Africi i Aziji. Kao sobna biljka gaji se se samo jedna vrsta, Gardenia jasminoides, koja je iz Japana i Kine preneta u Evropu 1754. godine. Posebno su zanimljive njene sorte Plena punih cvetova i niskorastuća Radicans.

Gardenija raste kao zimzeleni grm koji može dostići visinu u svom prirodnom staništu, od 1 m do 15 m.

Listovi gardenije su sjajni, tamnozeleni, šiljati, dugi 10 cm, sa kožastom teksturom.

Beli mirisni voštani cvetovi pojavljuju se jedan za drugim, od maja do septembra. Vremenom mogu da požute, ali to ne umanjuje njihovu lepotu. Miris cveta je opojan i podseća na miris jasmina. Cvetovi divljih vrsta su jednostruki, a hibridne vrste imaju duple cvetove sa nekoliko slojeva latica.

Cvet gardenije prenosi intenzivna emocionalna značenja i povezuje se sa lepotom. Cvet simboliše radost, čistotu, prefinjenost i tajnu ljubav.

U Francuskoj gardenije su bile tradicionalni cvet za specijalne prilike, a u Engleskoj u XIX veku smatralo se za dobru sreću darivanje ovog cveta muškarcu. U Pakistanu gardenija je nacionalni cvet.

Džez pevačica Bili Holidej je izabrala cvet gardenije za svoj zaštitni znak i nosila je gardenije u kosi svaki put kada je nastupala. Sigmundu Frojdu gardenija je bila omiljeni cvet.

Cvetovi gardenije se koriste kao dekoracija i u proizvodnji parfema.

Pročitano 5791 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 17 Januar 2019 11:54

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Gardenija - simbol tajne ljubavi