Artnit

Subota, 23 Novembar 2013 18:14

Venerina kosa - gospina vlas Istaknut

Adiantum capillus veneris je vrsta paprati iz porodice Adiantaceae. Narodna imena su joj: Venerina kosa, gospina vlas, ženska kosa. Smatra se za najplemenitiju i najnežniju od svih paprati. Zbog svog neobičnog izgleda je uvek zanimljiv zeleni ukras u svakom enterijeru i eksterijeru.

Adiantum capillus veneris je široko rasprostranjen u tropskim i suptropskim oblastima, dok na Balkanu uglavnom nastanjuje mediteranske krajeve. U Evropi je bio poznat i pre XVIII veka, kao samoniklo aromatično i začinsko jestivo bilje.

Ime Adiantum potiče od grčke reči adiantos što znači "ne kvašeno". Latinsko ime capillus znači kosa, a veneris boginja Venera. Ime gospina vlas je mnogo češće.

Venerina kosa poraste do 40 cm. Iz neravnih vodoravno rastućih rizoma stalno izrastaju novi, nadzemni izdanci. Raste veoma brzo i za godinu dana se udvostruči. Njen izgled je veoma neobičan, sa karakterističnim segmentima svetlozelenih listića. Lisne drške su uspravne, crne, žljebaste i čine trećinu ukupne dužine lista. Brojni trouglasti blago zaobljeni listići stvaraju lepe, nežne lepeze. Veoma tanke i ravne drške sa listićima podsećaju na kosu i zbog toga se često zove i ženska kosa.

Venerina kosa se gaji kao sobna biljka u saksijama ili visećim korpama. Zahteva dosta vlage, a ne voli direktno sunce, i zato je za nju idealno mesto kuhinja ili kupatilo, ali samo ako imaju prozore. Često se koristi i kao dekorativno zelenilo u aranžiranju cveća.

Venerina kosa se smatra najefikasnijim prirodnim prečišćivačem vazduha. Ona smanjuje koncentraciju formaldehida iz nameštaja, lepkova, boja, plastičnih kesa, deterdženata, tkanina i zavesa. Pošto apsorbuje 20 mikrograma formaldehida na sat dobro je da se drži pored kompjutera ili pisaćeg stola.

Pročitano 7052 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Venerina kosa - gospina vlas