Artnit

Sreda, 22 Oktobar 2014 13:52

Anima/animus Istaknut

Čuveni švajcarski psihijatar Karl Gustav Jung razvija teoriju o animi i animusu, kao arhetipskim figurama psihe. On pri tome određuje animus kao prasliku muškarca u ženi, a animu kao prasliku žene u muškarcu. Anima i animus su zapravo slike naših idealnih partnera koje se razvijaju u nama od najranijeg detinjstva. Marej Stajn, poznati jungovski psihoanalitičar u svom delu Jungova mapa duše o Jungovoj teoriji o animi/animusu piše:

"Jungova teorija o animi/animusu delimično izgleda kao krajnje imaginativna varijanta Frojdove stare teme seksualnosti kao centralnog izvora libida. Ali u ljudskoj seksualnosti Jung vidi mnogo više nego kod životinja koje ključaju pokušavajući da se oslobode napetosti i dostignu zadovoljstvo. Privlačnost u psihi je uključena, i kada se ona razazna u pratećim biloškim aktivnostima, pojavljuje se predstava. Ova predstava je psihička činjenica čiji se izvor nalazi na arhetipskoj strani spektra psihe. Povezana je sa instiktom, i ova kombinacija daje animi/animusu njegovu pokretačku fizičku snagu.

Ljudska seksualnost je vođena arhetipskom predstavom, ali ta predstava nije svodiva na nagon. Neki ljudi nas privlače. Zašto neko bira jednu osobu za srodnu dušu, a ne neku drugu? Ovim upravljaju predstave koje se projektuju. Tipično za animus "jeste da pravi svoje projekcije prema "intelektualcima" i prema svim vrstama "heroja", uključujući operske pevače, umetnike, uspešne sportiste itd. Anima ima naklonost ka svemu što je nesvesno, mračno, dvosmisleno i nepovezano (labavo) u ženi i, takođe, ka njenoj taštini, frigidnosti, bespomoćnosti itd." Zašto tako teške žene često privlače muškarce, i zašto s takvom lakoćom? Zašto se često dešava da jake žene ne privlače muškarce? Jung nagoveštava da se ova naklonost ka slabim i bespomoćnim ženama zasniva na projekciji anime, jer je anima nepodeljena i inferiorna u nesvesnom polju osobe s jakom muškom identifikacijom. Prastara mudrost ukazuje ženama da "budu bespomoćne" ako žele da privuku muškarca. Anima predstavlja nerazvijenu stranu muškarca, gde je on nesvesno bespomoćan i nesiguran, mračan i dvosmislen. Njega to privlači. Slično tome, jaku ženu će često privući slab muškarac, ponekad sudbonosno, a onda se ona ispunjava fantazijom kako će ga spasti od alkoholizma ili neke druge slabosti. Ponovo tragaju za izgubljenim delom sebe, animusom, koji se u projekciji pojavljuje kao inferiorni muškarac. Ili, ako je žena slaba i bespomoćna, njeno nesvesno polje može da kompenzuje predstave muške kompetentnosti i nju će, beznadežno, privući nosilac herojske projekcije animusa."

Pročitano 5014 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 28 Januar 2019 12:03

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Anima/animus