Artnit

Petak, 01 Novembar 2013 19:28

Aristotel - Nastanak i razvoj države Istaknut

Dizajn korica knjige Politika Dizajn korica knjige Politika

Polazeći od postavke da je čovek zoon politikon, društvena životinja, društveno biće, Aristotel smatra da je celokupna čovekova istorija vezana za polis - grad-državu. U polisu vlada prirodna nejednkakost između ljudi, robovlasnika i robova, pa je zadatak države da formuliše šta je dobro a šta nije i da nastoji realizovati tu ideju dobra kako bi se prevazišle postojeće suprotnosti u društvu i obezbedio harmonijski razvoj zajednice.

"Kako vidimo, piše Aristotel, da svaka država predstavlja neku zajednicu i da je svaka zajednica nastala radi nekog dobra, jer radi onoga što misle da je dobro ljudi rade sve, jasno je da sve zajednice teže nekom dobru, a ona koja je od svih najmoćnija i koja sve ostale u sebi obuhvata, teži dobru najvišem od svih. Ona se zove država odnosno državna zajednica."

"... Jasno je, dakle, da država nastaje po prirodi i da je važnija nego pojedinac. Ako pojedinac izdvojen (iz celine) nije sam sebi dovoljan, odnosiće se prema celini kao i drugi njeni delovi. A onaj ko ne može da živi u zajednici ili kome ništa nije potrebno jer je sam sebi dovoljan, nije deo države, te je ili zver ili Bog. U svim ljudima, dakle, postoji prirodna težnja za pravom zajednicom i onaj ko ju je prvi osnovao začetnik je najvećeg dobra. I kao što čovek, kada dostigne svoj puni razvoj, najbolje od svih bića, tako je bez zakona i pravde najgore od svih - jer naoružana nepravda je nešto najstrašnije. Čovek se, međutim, rađa naoružan razumom i vrlinom koje može da upotrebi u prvom redu protiv onoga što je tome suprotno. Stoga je čovek bez vrline najizopačenije i najdivljije biće i najgore od svih u zadovoljavanju polnog nagona i gladi. Pravdenost je, međutim, potreba države, jer pravda čini poredak državne zajednice, a ona se sastoji u tome da se odluči šta je pravo."

Iz dela Politika

Pročitano 4988 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 31 Januar 2020 12:16

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Aristotel - Nastanak i razvoj države