Artnit

Nedelja, 10 Mart 2024 20:40

Đorđone - Portret mlade žene Istaknut

Slika Portret mlade žene poznata kao Laura i Portret mlade neveste označava Đorđoneovo napuštanje stila Đovanija Belinija i prelazak na stil Leonarda da Vinčija. Natpis na poleđini slike, prihvaćen još od početka XVI veka, identifikuje Đorđonea kao slikara i navodi datum, što je čini jedinim njegovim radom koji ima pouzdan datum. U prevodu sa italijanskog jezika stoji: “(...) 1. juna 1506. godine, ovo je stvoreno rukom majstora Đorđa da Kastelfranka, kolege majstora Vinčenca Katene, na podsticaj gospodina Đakoma.“ Muzej istorije umetnosti u Beču, u kojem se slika danas nalazi, identifikuje model na slici kao Lauru de Noves, suprugu grofa Iga de Sada za koju se smatra da je tema Petrarkinih pesama o Lauri, iako to nije dokazano.

Slika Portret mlade žene prikazuje mladu tamnokosu ženu iz profila u crvenom ogrtaču obrubljenom krznom koji blago otkriva desnu dojku. Crna kosa je skromno uvezana ispod čipkaste kape, sa nekoliko vitica koje padaju oko ušiju. Tanak beli veo obavijen preko kose pada preko njenog desnog ramena. Njen miran, ali intenzivan pogled ide negde izvan posmatrača. Iza nje se uzdižu grane i listovi lovora koji ističu glavu žene ispred neutralnog sivo-zelenog oreola lišća, izolovanog od pozadine tamnih tonova.

Upotreba prigušenog kolorita i senčenja sfumato na slici Portret mlade žene inspirisana je Da Vinčijevim slikama. Omekšavanjem kontura oko lica žene stvoren je intimniji, zagonetniji portret. Međutim, u izuzetno detaljnom prikazu teksture odeće žene i oštrim obrisima lovorovog lišća uočava se značaj i Alberta Direra kao uzora.

Pročitano 349 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Đorđone - Portret mlade žene