Artnit

Četvrtak, 25 Maj 2017 11:01

Toskanski vrt oslikava lepotu Toskane Istaknut

Toskanski vrt odiše mirnoćom, toplinom i oslikava lepotu Toskane. Bogate boje, mirisi, ukusi karakterišu ovaj vrt, koji se često opisuje kao rustičan i elegantan u isto vreme. Uređenje vrta u toskanskom stilu nije teško i ne zahteva velika sredstva. Najčešće se koriste materijali kao što su drvo, kamen i šljunak, a biljke koje se gaje su uglavnom višegodišnje, osim sezonskog cveća. Ovaj vrt ukrašava eksterijer doma, lako se održava jer nema velike travnate površine, a biljke su relativno otporne na nedostatak vode.

Klupe i vrtne stolice u toskanskom vrtu su od kovanog gvožđa, kamena ili rezbarenog drveta, raskošnog dizajna. Oni mogu da budu nemarno razbacani u vrtu ili pažljivo raspoređeni u delovima vrta gde može da se sedi i odmara.

Pergola ili senica se često postavlja između mediteranskih biljaka srednjeg ili visokog rasta, a puzavice koje rastu uz nju uneće boju i teksturu. Ona je posebno zanimljiv elemenat kada se postavi u deo vrta iz koga se pruža najbolji pogled na okolinu.

Kameni zidovi i staze, kao i staze od šljunka su česti elementi u toskanskom vrtu. Oni će uneti delić prirode.

Terakota saksije se koriste da obeleže put do doma. Velike pojedinačne terakota saksije ili raspoređene zajedno stvaraju klasičan toskanski prostor.

Voda u toskanskom vrtu unosi živost i svežinu. Zato i mnogi vrtovi uređeni u toskanskom stilu imaju fontanu, česmu ili bazenčić za ptice.

Biljke koje su karakteristične za toskansko područje, kao što su lovor, masline, vinova loza, citrusi, mediteranske lekovite i začinske biljke gaje se u zemlji ili u saksijama u toskanskom vrtu. Mnogo mediteranskih biljaka ima ljubičaste ili plave cvetove, kao što su na primer lavanda, ruzmarin, timijan, a za dekoracije se koriste svetli tonovi crvene, narandžaste, karmin crvene ili žute boje, koji su sa njima u kontrastu. Pored toga, sivkasto lišće na mnogim mediteranskim biljkama izgleda izbledelo ili monotono ako ih ne upotpuni nekoliko biljaka sa bogatim, svetlozelenim listovima.

Pročitano 3652 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 22 Juni 2019 10:52

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Toskanski vrt oslikava lepotu Toskane