Artnit

Sreda, 08 April 2015 13:08

Pločice u kupatilu Istaknut

Za uređenje kupatila mogu da se koriste pločice od različitih materijala, u različitim veličinama, bojama, oblicima i teksturama. Pri izboru pločica, važno je uzeti u obzir prostor i stil uređenja kupatila. Pravilan izbor pločica za oblaganje podnih i zidnih površina u kupatilu je veoma bitan, jer one ne samo da utiču na vizuelni doživljaj, već omogućavaju lakše održavanje prostora i visokog nivoa higijene.

Najviše se koriste glazirane keramičke pločice, napravljene od gline i presvučene neporozirajućom zapečenom glazurom. Ove pločice su klasična opcija za zidove i pod kupatila, jer se izrađuju u mnogo stilova i mogu da se usklade sa bilo kojim dizajnom kupatila.

Sve češće se koriste i porcelanske i pločice od prirodnog kamena kao što je na primer mermer, škriljac i granit, koje su zanimljive i izdržljive, ali su skupe. Staklene pločice stvaraju elegantan i svež izgled kupatila. Mozaik na zidu od belih i različitih nijansi plavih staklenih pločica iznad lavaboa je interesantan detalj.

Pošto je u kupatilu konstantna vlaga i kondenzacija, na pod treba staviti pločice sa mat površinom, koje imaju veoma nizak koeficijent kliznosti. Treba takođe imati u vidu i koeficijent mržnjenja pločica, da ne bi pucale zimi.

Za zidove u kupatilu dobar izbor su glatke pločice sa visokim sjajem, a mogu da se koriste i mat pločice. Zidovi se mogu prekriti pločicama celom površinom, što je pogodnije za održavanje ili u visini do 1,5 metara od poda.

Zidne pločice postavljajte isključivo na vertikalne površine. Slaganjem pločica po vertikalnim segmentima dobićete vizuelno izduženiji prostor. Slobodno kombinujte kontrastne boje. Podne pločice se mogu postavljati i na horizontalne i na vertikalne površine. Zanimljivi vizuelni efekti se postižu kombinovanjem horizontalnog i vertikalnog ređanja istih pločica. Razigrane vertikalne i horizontalne linije stvaraju kvadratni i pravougaoni oblici, različitih veličina i različitih nijansi boja.

Boje pločica u kupatilu birajte prema njegovoj veličini. Mala kupatila izgledaju vizuelno veća sa pločicama svetlijih nijansi boja. Ako ima manje prirodnog svetla koristite pastelne tonove, razne nijanse bele boje, bež i slične nežne nijanse. Na primer, bledoplave zidove mogu da dopune pločice na zidu i podu, meke pastelnoplave boje koja deluje opuštajuće u kupatilu.

Pločice većih dimenzija, kvadratnog ili izduženog pravougaonog oblika su idealne za veća kupatila. Koriste se tamnije i intenzivnije boje i jači uzorci pločica koji dominiraju prostorom, a kombinuju se velike kvadratne ploče sa manjim, kvadratnim ili pravougaonim. Naglasak stilu kupatila daće veliki prozori i mnogo prirodnog svetla.

Boja sanitarija treba da je u blagom kontrastu sa bojom pločica, a usklađena sa bojom kupatilskog nameštaja. Sanitarije u beloj boji su uvek dobar izbor.

Za neobičan izgled kupatila može da se stavi tamnija dekor pločica, romantična cvetna ili elegantna minimalistička bordura.

Drugačiji način slaganja podnih pločica može da napravi zanimljiv mozaik u kupatilu.

Pročitano 6442 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 11 Mart 2019 12:11

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Pločice u kupatilu