Artnit

Utorak, 21 Juni 2016 10:44

Podovi u kuhinji Istaknut

U uređenju kuhinje pod predstavlja veoma važan elemenat. Kuhinjski pod treba da bude praktičan i izdržljiv, od materijala koji se lako čiste i održavaju, ali i da se uklopi u stil uređenja kuhinje. Vrsta poda uticaće na svaki detalj u kuhinji, a veliki izbor materijala, boja i tekstura, pruža mogućnosti za stvaranje osobenog izgleda kuhinje.

Keramičke pločice su najčešči izbor za podove kuhinje. One se lako čiste i zamenjuju ako se oštete. Međutim, ove pločice su veoma hladne i prilično se klizaju, pa se često na njih stavljaju prostirke ili nosi udobna obuća. Lako se uklapaju u svaki stil uređenja kuhinje, jer su dostupne u mnoštvu oblika, veličina, boja, dezena i tekstura.

Kao kuhinjski pod laminat je veoma praktično rešenje, posebno za one sa ograničenim budžetom. On je otporan na oštećenja, habanje i vlagu, lako se čisti. Može se naći u raznim dezenima i bojama, a zanimljivi su oni koji imaju izgled prirodnog drveta. Vremenom se laminat haba na spojevima i podigne, a jedan od uzroka je što prosuta voda može da uđe na spojevima.

Linoleum je napravljen od recikliranih materijala, lanenog ulja, drveta i minerala. Pod od linoleuma je otporan na habanje, vodu i toplotu, veoma lako se održava, ali nije stabilan u dodiru sa vlagom, pa se može skupljati ili širiti. Postoje linoleumi različitog dizajna, debljina i kvaliteta.

Vinil pod je vrlo popularan izbor za kuhinju. Ovakav pod je ekonomičan, izdržljiv, otporan na vodu i fleke, neće se izgrebati ili izbledeti. Veoma je dekorativan i može se naći u mnogo boja i dezena. Može da se kombinuje sa stazama ili prostirkama.

Drveni pod je ekološki prihvatljiv, dobar izolator, a ako se pravilno održava dugotrajan je i otporan na vlagu. U kombinaciji sa kuhinjskim elementima od drveta stvara se topla atmosfera u kuhinji. Kuhinjski pod od bambusa je najjeftinija opcija. Ovakav pod je otporan na vodu, dobar je za prometne kuhinje i udoban za duže stajanje, ali upija mnogo više vlage nego obično drvo. U poslednje vreme se sve češće postavlja parket, jer su kuhinje sastavni deo dnevne sobe. Parket je prijatniji za dugotrajno stajanje i topliji od keramičkih pločica.

Pod od prirodnog kamena, posebno mermera daje kuhinji notu luksuza i elegancije, ali je skup i teško se održava. Kameni pod je posebno neugodan za one koji mnogo koriste kuhinju u stojećem položaju, pre svega zato što je hladan.

 

Pročitano 4241 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Uređenje doma Podovi u kuhinji