Artnit

Utorak, 09 Juni 2020 10:52

Bukavac nebogled - vodeni bik Istaknut

Bukavac nebogled (Botaurus stellaris) je ptica iz roda bukavci (Botaurus), porodice čaplji (Ardeidae). U narodu ga zovu i vodeni bik zbog neobično dubokog oglašavanja nalik rikanju bika. Nastanjuje močvarna i barska područja širom Evrope i Azije, a ako se voda njegovog staništa preko zime ledi migrira u toplije krajeve, često u Indiju, Avganistan i srednju Afriku. Veoma teško se može uočiti u prirodi, jer se krije u gustoj vegetaciji nadomak vodenih površina. Pošto mužjaci proizvode dubok, grleni zvuk, koji se čuje i na nekoliko kilometara, posebno u vreme parenja lakše ga je čuti.

Mužjak i ženka su približno iste veličine, dugi 69 do 81 cm, teški od 0.87 do 1.94 kg, sa rasponom krila od 110 do 130 cm. Nezgrapnog su izgleda. Perje u nijansama braon boje sa crnim tačkama se uklapa u okolinu i pomaže pri kamuflaži.

Vrat bukavca nebogleda je u letu savijen, a zamasi krila su brzi. Kada mu zapreti opasnost, ukoči se, podigne glavu i kljun uvis i proširuje vrat i telo tako da su pruge na njegovom telu paralelne sa okolnom vegetacijom. Čak može i da se njiše sa delovima tela u skladu sa ljuljanjem trske kada duva vetar.

Bukavac nebogled je poligamna vrsta ptice, mužjak može imati nekoliko ženki. Obično su solitarni dok sezona parenja nije u toku. Tokom sezone parenja mužjak doziva ženku glasnim oglašavanjem, najčešće u zoru i sumrak. Gnezdo prečnika od 30 cm koje se nalazi iznad ili pluta na vodi obično pravi ženka od trske i druge vegetacije. U martu i aprilu ona polaže 3 do 6 jaja braon boje na kojima leži 25 do 28 dana. Mladunci provode prve dve nedelje u gnezdu, dok ga ženka povremeno napušta kako bi nabavila hranu za njih.

Bukovci nebogledi su veoma dobri lovci. Obično love u plitkoj vodi. Hrane se uglavnom ribom, manjim vodozemcima i krupnim beskičmenjacima.

U Aziji i Evropi se smanjuju staništa bukavca nebogleda uz vodene površine s pojasom trske i rogoza. Spada u ugrožene vrste ptica i zakonom zaštićene vrste.

Pročitano 2280 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Bukavac nebogled - vodeni bik