Artnit

Ponedeljak, 08 Juni 2020 10:52

Rusi svračak - "ptica mesar" Istaknut

Rusi svračak (Lanius collurio) je ptica vrapčarka koja se hrani mesom i pripada porodici svračaka Laniidae. Živi u većem delu Evrope osim Velike Britanije, dela Iberijskog, Skandinavskog poluostrva, kao i u Maloj Aziji i zapadnoj Aziji u različitim otvorenim i mozaičnim staništima kao što su vrtovi, gajevi, livade i pašnjaci sa žbunjem, stepe, savane, pustinje i polupustinje, poljoprivredna područja. Zimi se seli u podsaharsku Afriku.

Ime roda Lanius, potiče od latinske reči koja znači mesar, a neke vrste svračaka poznate su i kao "ptice mesožderke" zbog njihovih navika ishrane. Specifični epitet collurio potiče iz starogrčkog jezika, ptice koju je spomenuo Aristotel.

Rusi svračak je dug šesnaest do osamnaest santimetara. Telo je pretežno sivo, leđni deo kestenjastobraon boje, a rep crno-beli. Glava je siva i ima neobičnu crnu prugu preko očiju. Kod ženki i mladih ptica gornji i donji delovi tela su prošarani, braon boje. Noge i kandže su jake.

Vreme gnežđenja rusog svračka traje od kraja maja do sredine juna. Mužjak tokom udvaranja izvodi ples i hrani partnerku. Gnezdo pravi sakriveno u gustom trnovitom žbunju ili na drvetu uz stablo na visini pola metra do pet metara od grančica, korenja i trave, a oblaže mekšom mahovinom, lišajevima, dlakom. Ženka polaže pet do šest jaja na kojima sedi oko dve nedelje. Nakon što se izlegnu ptići u gnezdu ostaju do dvadeset dana.

Rusi svračak je spretan lovac i traži otvorena staništa za lov. On lovi plen slično kao ptice grabljivice, sedeći na uzvišenom mestu, odakle posmatra gde će nešto da se mrdne. Kada spazi žrtvu, sleće sa osmatračnice i svojim zakrivljenim, zašiljenim kljunom hvata i ubija veći plen jednim udarcem po glavi ili se zaleće i u vazduhu vešto hvata insekte. Hrani se velikim insektima, malim pticama, žabama, glodarima i gušterima. Nepojedenu lovinu nabada na trnje, oštre grančice ili šiljati deo metalne žice i služi mu kao zaliha hrane. Zbog ovakve prakse dobio je nadimak "ptica mesar".

Zbog intenziviranja poljoprivrede i nestanka staništa evropska populacija rusih svračaka blago opada. Spada u ugrožene vrste ptica i u Srbiji je strogo zaštićena vrsta.

Pročitano 2319 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Rusi svračak - "ptica mesar"