Artnit

Ponedeljak, 09 Juli 2018 10:54

Simbolika žalosne grlice Istaknut

Rouzmeri Milet - Vinogradarske žalosne grlice Rouzmeri Milet - Vinogradarske žalosne grlice

Žalosne grlice imaju melanholični, tihi i tužni poziv koji im daje njihovo pravo ime. One imaju svoje posebno mesto u folkloru i mitologiji. Simbolika koja se vezuje uz njih je često u suprotnosti sa njihovim imenom, a različite kulture daju im drugačiji simbolički značaj.

U Severnoj Americi žalosna grlica je kako ukazuje njeno ime, ponekad povezana sa pojmom prelaska duše iz ovog života u drugi. Tako je njena pojava povezana sa posetom sa "druge strane".

Za Indijance žalosna grlica predstavlja duh i komunikaciju sa duhom. Oni veruju da kada se pojavi žalosna grlica, postoje mogućnosti i poruke za razvoj. Takođe, se smatralo da je ona predznak smrti, ali samo ako se vidi pod izuzetno neobičnim okolnostima. Nekoliko kultova ističe da je to bio čovek koji se čuje, što ukazuje na to da duša mirno prelazi sa zemlje. Drugi su verovali da je žalosna grlica nosila duše na nebo. Neka indijanska plemena veruju da bi njeno gugutanje moglo da izazove padavinu kiše. Zapravo, oni veruju da je samo njen izgled znak kiše.

Ciganski folklor ukazuje da su žalosne grlice glasnici ljubavi i da povezuju srca sa duhovnim svetom.

Žalosne grlice simbolišu mir i sigurnost. Njihov par u literaturi predstavlja sliku predanosti, ljubavi i prijateljstva. Za žalosne grlice se kaže da podstiču lečenje onoga koji napusti svoj emotivni teret. One predstavljaju oproštaj, oslobađanje, mir i konačno napredovanje, a njen poseban žalosni poziv prvenstveno ukazuje na sumornost i tugu.

Pročitano 3852 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 12 Juli 2020 10:26

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Simbolika žalosne grlice