Artnit

Subota, 17 Mart 2018 11:54

Rimski golub - golub impozantne veličine Istaknut

Rimski golub je francuska rasa golubova, ali sa imenom koje može sugerisati na poreklo iz Rima, dok njegovo ime na engleskom Giant Runt znači džinovski žgoljavac. Ova rasa golubova je razvijena selektivnim uzgojom prvenstveno za izložbe. Zajedno sa ostalim sortama domaćih golubova, on je potomak goluba pećinara (Columba livia). Poznat je po svojoj veličini i označava snagu i smelost.

Rimski golub može da bude u raznim bojama i sa raznim oznakama, kao što su crvena, žuta, srebrna, bela, sivo-smeđa, crna ili plava. On ima skladne proporcije. Noge su snažne, kratke i vertikalne. Kratak vrat i jake grudi se nastavljaju veoma široko u grudnu kost čija dužina varira od 10 do 12 santimetara. Leđa su široka i ravna. Raspon krila može biti veći od jednog metra, a rep širok 8 do 10 santimetara. Krila su skupljena uz telo i ostavlja utisak kao da je uvek spreman za letenje. Kljun je veliki, zakrivljen, srednje dužine i nadovezuje se na jaku i široku glavu, koja je ukrašena bisernim očima sa svetlocrvenom membranom. Oko je odlika rase od suštinskog značaja za njegov genetički karakter. Minimalna težina je 1 kilogram, a mogu da teže i više.

Impresivni rimski golub ima verovatno jednako impresivno nasleđe. Neki istoričari veruju da je ptica koju je rimski pisac i naučnik Plinije spominjao u I veku nove ere rimski golub.

Uprkos njihovim impozantnim veličinama, rimski golubovi imaju mirnu narav. Retko se bore među sobom i iskreno uživaju u okruženju svojih vlasnika. Ali, oni treba da se pripitomljavaju dok su mladi kako ne bi postali neprijateljski raspoloženi kućni ljubimci. Potrebno je držati ih sa dve ruke, ali to je zbog njihove veličine, a ne njihove naravi, jer retko se bore kada se drže pažljivo.

Pročitano 4838 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 07 Januar 2020 11:50

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Rimski golub - golub impozantne veličine