Artnit

Utorak, 20 Oktobar 2020 10:45

Pas kao motiv u umetničkom stvaralaštvu Normana Rokvela Istaknut

Norman Rokvel - Ponos roditeljstva Norman Rokvel - Ponos roditeljstva

Za američkog slikara i ilustratora Normana Rokvela psi su bili važni elementi njegovog umetničkog dela i ličnog života. Tokom čitave umetničke karijere mešanci, psi svih rasa od bigla širokih očiju do sjajnih kolija, često su se pojavljivali u njegovoj umetnosti. I sam ljubitelj pasa, shvatio je koliko su psi privlačni čitaocima časopisa Saturdej ivning posta i drugih publikacija i stavljao ih je kao centralne ličnosti u svojim kompozicijama slika, ilustracijama priča, reklamama i porodičnim božićnim čestitkama.

Sklonost Normana Rokvela prema psima bila je očigledna rano u njegovoj umetničkoj karijeri kada je stvorio alter-ego karikaturu po imenu Petsi da bi je koristio kao svoj potpis. Petsi je bila slatka, radoznala mala mešanka sa limenkom koja je koncem bila vezana i kao potpis je bio “Vaš verni prijatelj“. Rokvel je objasnio da, poput psa koji pokušava da uhvati konzervu, nikada ne bi stigao da završi sav svoj posao. Tokom 1940-ih godina, Rokvelov crno-beli mešanac španijela po imenu Buč može se videti na mnogim slikama. Kasnije, 1960-ih godina, pas Piter mu je pravio društvo u njegovom ateljeu u Stokbridžu i čija je slika sa ušima nalik na diskove se pojavila u brojnim radovima. Takođe je pozajmljivao pse suseda da bi mu poslužili kao modeli, ponekad angažujući i same susede da pomognu u poziranju njihovih kućnih ljubimaca.

U svojim referentnim datotekama Norman Rokvel je čuvao stotine fotografija, negativa i isečaka pasa iz časopisa za primenu u svojoj umetnosti. “Džukele“, naslov za fascikle datoteka takvih slika, ukazuje na Rokvelovu ličnu sklonost prema simpatičnim mešancima.

Dajući savete kolegama umetnicima podučavao ih je kako da prikazuju životinje. Na slici Kako stvaram sliku iz 1949. godine upozorio ih je da prikazuju četvoronožna bića na način “jednako pažljivo i razumljivo kao što slikaju ljude“.

Pročitano 1890 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pas kao motiv u umetničkom stvaralaštvu Normana Rokvela