Artnit

Subota, 17 Juni 2017 11:13

Simbolika ševe Istaknut

Džon Džejms Odubon - Ploča 136. Poljska ševa Džon Džejms Odubon - Ploča 136. Poljska ševa

Ševa je veoma poznata ptica po svom lepom glasu i radosnom pevanju. Ona se pojavljuje u književnosti, muzici, poslovicama, mitologiji, pa čak i u religiji. Za razliku od većine ptica takođe peva dok leti, i zato je u mitologiji simbol vedrine i ukazuje na radost i podseća da treba da nađemo radost u našim životima.

U mitologiji ostrvskih Kelta ševa je imala ograničeno mesto. Po velškom predanju izgubljena je jedna od tri bitke za Britansko ostrvo, ona kod Arderida zbog gnezda ševe. Kod Gala je, međutim ona bila sveta ptica.

Prema starom grčkom mitu Hipodamiju kćerku elidskog kralja Enomaja i ženu junaka Pelopa, bogovi Zevs i Apolon su pretvorili u ševu iz sažaljenja. Ona je naime pokušala da spasi svoje sinove upravljajući kočijama sa konjima, ali je bila suviše slaba da uspe.

U hrišćanstvu ševa je simbol smernosti sveštenstva, jer je to ptica koja leti visoko i peva samo tokom leta ka nebu. Takođe, njeno pevanje se smatra za čistu i radosnu molitvu pred Božjim prestolom.

Ševa veoma dobro imitira pesme drugih ptica. Možda je to i razlog zbog kojeg su ševe glasnici u religiji i mitologiji.

Pošto se ševa brzo vine u nebo i opet naglo, u padu, spusti na zemlju simboliše evoluciju i involuciju ispoljavanja. U jutarnjem svetlu ona je poput dezinkarnisane sreće koja poleće, i tako simboliše polet čoveka prema radosti.

Veruje se da ševa predstavlja jedinstvo zemaljskog i nebeskog, jer leti visoko, a gnezdo savija na zemlji od vlati suve trave. Uzastopna prelaženja sa zemlje u nebo i s neba na zemlju povezuju dva pola postojanja.

Neki umetnici su koristili ševu kao simbol Isusa Hrista. Italijanski renesansni slikar Domeniko Girlandajo na slici Poslednja večera u pozadini prikazuje ptice, a ševu kao simbol besmrtnosti.

U mnogim pričama pojava ševa predstavlja svitanje. Na primer, u drami Romeo i Julija Vilijama Šekspira Julija pokušava da ubedi Romea da peva ševa a ne slavuj, jer ne želi da on ode.

Pročitano 3803 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 31 Oktobar 2017 12:52

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Simbolika ševe