Artnit

Nedelja, 02 Decembar 2012 22:22

Simbolika svrake Istaknut

Svraka je ptica koja se često sreće u naseljima gde su i ljudi. Prepoznatljiva je po dugom repu i izrazito crno-belom perju. Ova upečatljivo crno-bela ptica se vezuje uz razna sujeverna tumačenja i verovanja i o njoj su napisane mnoge pesme i priče. U raznim kulturama svraka ima različita i veoma živopisna simbolična značenja.

Svraka je često simbol lakomislenosti, brbljivosti i svadljivosti. Verovalo se da je to jedina ptica koja nije htela da uđe u Nojevu barku, jer je savijala gnezdo visoko na drveću.

Za svrake se oduvek verovalo da poseduju magična svojstva. Proricalo se na osnovu načina na koji su svrake graktale, ili po pravcima u kojima su letele. Stari Rimljani su smatrali da svraku odlikuje snažan intelekt. U grčkoj mitologiji svraka se vezivala uz boga vina Bahusa.

U starim evropskim kulturama za svraku su se vezivala razna verovanja. Ljudi sa sela vekovima su verovali da se nečija sudbina može odrediti prema tome koliko se svraka vidi. Jedna svraka se već tradicionalno smatra lošim znakom, pa ako se odmah za njom ne pojavi druga, treba brzo da se skine šešir, pokloni se i kaže "Dobro jutro (ili dobar dan ili dobro veče), gospa Svrako, kako ste mi danas?" Tako će svaka vest koja se toga dana primi biti dobra. Drevne izreke vezane za ove ptice sastavni su deo mnogih uspavanki, pesmica i priča. Jedna engleska pesmica kaže: "Jedna za tugu, dve za radost, tri za devojčicu, četiri za dečaka, pet za srebro, šest za zlato, sedam za nikad izrečenu tajnu". Druga verzija glasi: "Jedna tuga, dve veselje, tri venčanje, pa rođenje, pet krštenje, šest su smrt, sedam raj, osam pakao, a devet sam đavo. Stara engleska narodna priča kaže i da su, kad je Isus Hristos razapet, sve ptice sem svraka pevale kako bi ga utešile.

Na Dalekom istoku svraka je dočekivana veoma srdačno, jer se verovalo da donosi sreću i napredak, a ako uz to i grakče onda najavljuje neočekivane, ali dobrodošle goste koji će doneti dobre vesti. U staroj Kini, dolazak svraka smatran je znakom novih prilika, bez obzira da li se radi o novom poslu ili novoj ljubavi. Kineski izraz za svraku znači "ptica radosti". Njen brbljiv glas smatra se vedrim glasnikom sreće i priziva srećna, bezbrižna osećanja, a ako grakće najavljuje dolazak prijatelja ili rođaka koji će doneti dobre vesti.

Feng šui povezuje svraku sa radošću, srećom i slavljem, ali i sa brakom, decom i srećnim domaćinstvom. Takođe, simbolizuje težnju ka gnezdu, tako da je slika svrake tradicionalni feng šui lek koji se preporučuje onima koji se žele skrasiti i "ugnezditi". Simbol svrake se često koristi kao tradicionalno feng šui sredstvo za otklanjanje ili ublažavanje prepreka u karijeri ili ljubavnom životu.

Prema srpskom narodnom verovanju smatra se: "Svraku ko čuje da krešti oko kuće, znak je da će dobiti goste ili radosne vesti".

Pročitano 61283 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 30 Juni 2013 21:02

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Simbolika svrake