Artnit

Petak, 13 Decembar 2019 11:21

Emil Antoan Burdel - Herkul ubija ptice na jezeru Stimfal Istaknut

Francuski vajar i pedagog Emil Antoan Burdel, jedan od najtalentovanijih učenika Ogista Rodena je započeo rad kao asistent u njegovom ateljeu. Oni su bili povezani međusobnim divljenjem i poštovanjem, čak iako je Burdelova želja za sintezom i konstrukcijom u osnovama ubrzo bila u suprotnosti sa Rodenovim analitičkim modeliranjem. Burdel se inspirisao mitologijom za mnoge svoje radove, poput statue Herkul ubija ptice na jezeru Stimfal koju je modelovao 1909. godine, poznate i po nazivu Herkul strelac. Ova statua se danas nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Pozlaćena bronzana statua Herkul ubija ptice na jezeru Stimfal visoka je 248 cm, široka 247 cm i prečnika 123 cm. Ona prikazuje Herkula, koji je u rimskoj mitologiji bio bog i heroj sličan Heraklu, jednom od heroja u grčkoj mitologiji. Herkul je bio poznat po snazi i mnogim avanturama.

Zbog svoje napetosti i uravnotežene konstrukcije, statua Herkul ubija ptice na jezeru Stimfal je osobena. Dinamika potiče od interakcije čvrstog tela i praznina, brutalne sile i ravnoteže. Naga figura označava moć, snažnu energiju, zategnutu između ruke koja savija luk i stopala opruženog o stenu. Sa očima u obliku badema, nosom koji se pruža ravno u pravcu od čela ukazuje na sličnost sa primitivnom grčkom skulpturom i rimskom umetnošću, a izbočene jagodice i obrve deluju kao katalizator modernog pristupa.

Pročitano 2347 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Emil Antoan Burdel - Herkul ubija ptice na jezeru Stimfal