Artnit

Subota, 21 Decembar 2019 11:12

Dušan J. Popović - "Zašto znate kakvi je Beograd za siromaha čoveka: što danas dobiješ, to sutra potrošiš" Istaknut

Dizajn korica knjige Beograd pre 200 godina Dizajn korica knjige Beograd pre 200 godina

Život u tadanjem Beogradu nije bio monoton, nego bi se pre moglo reći interesantan i veseo. Posla je bilo dosta. Za sve vreme austriske vladavine građeno je vrlo mnogo. Za kratko vreme od dvadesetak godina izgrađena je današnja beogradska tvrđava. Osim tvrđave sagrađene su mnoge zaista ogomne, vojničke i varoške, zgrade. Naročito mnogo podignuto je kasarni. Ovi poslovi davali su dovoljno zarade gotovo svim društvenim slojevima. Novac se mogao lako zaraditi, ali i lako potrošiti. Neki naš priprost čovek, izgleda neki kalfa, žali se (1727), u pismu nekome svome: "Zašto znate kakvi je Beograd za siromaha čoveka: što danas dobiješ, to sutra potrošiš".

Život u Beogradu bio je u stvari vrlo veseo. Tadanje beogradsko stanovništvo bilo je sastavljeno većim delom od avanturista, beskućnika, propalica i isluženih vojnika iz princ Evgenijeve vojske. Čestitih i imućnih građana bilo je malo. Ovo stanovništvo zadržavalo se najviše u mehanama, kantinama i kavanama, u kojima je trošilo svu svoju zaradu. Ljudi su se lako zaduživali i kada nisu mogli odgovarati svojim obavezama oni su jednostavno iz Beograda pobegli.

U Beogradu se u to doba trošilo vrlo mnogo alkohola. To pokazuje i sasvim izuzetno veliki broj javnih lokala. Samo u Nemačkom Beogradu bilo je tada oko 140 kavana i mehana. I pored svih zabrana bilo je tada u obe opštine beogradske oko 200 raznih kavana, mehana i gostionica. Kako se na točenje nije plaćala nikakva dažbina, to je svako, ko je imao ma i najmanju prostoriju, točio piće.

Iz dela Beograd pre 200 godina

Pročitano 2163 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Dušan J. Popović - "Zašto znate kakvi je Beograd za siromaha čoveka: što danas dobiješ, to sutra potrošiš"